Vaststellingsovereenkomst en WW

Vaststellingsovereenkomst ontvangen? Bel of mail met onze arbeidsrecht jurist Mayke om direct vrijblijvend de eerste vragen te stellen. 0413 76 75 40. 

 

Vaststellingsovereenkomst en WW

Heb je een vaststellingsovereenkomst ontvangen? Controleer dan of je recht hebt op WW.

Vaststellingsovereenkomst

Met een vaststellingsovereenkomst ga je met wederzijds goedvinden uit dienst bij je werkgever. Dus jullie stemmen allebei in met het ontslag. In de vaststellingsovereenkomst staan afspraken over het beëindigen van je arbeidsovereenkomst. Zo staat erin tot wanneer je werkt, wat je afspreekt over vrijstelling van werk, opnemen of uitbetalen van vakantiedagen, een transitievergoeding en eventueel aanvullende vergoedingen en overige zaken.

Vaststellingsovereenkomst en WW

Om een WW-uitkering te krijgen moet de vaststellingsovereenkomst WW-proof te zijn. Het UWV kan namelijk de vaststellingsovereenkomst opvragen ter controle of je recht hebt op een WW-uitkering.

Wat moet er duidelijk in de vaststellingsovereenkomst staan:

  • Het initiatief voor ontslag komt van werkgever, in de vaststellingsovereenkomst staat dus duidelijk dat de werkgever ontslag heeft voorgesteld.
  • Jou als werknemer treft geen verwijt voor het ontslag (denk aan ontslag op staande voet of verwijtbaar handelen)
  • Je bent niet ziek (als je arbeidsongeschikt bent, heb je geen recht op WW of een ziektewet uitkering bij het tekenen van een vaststellingsovereenkomst).

Vaststellingsovereenkomst en UWV

Om een WW-uitkering te ontvangen moet je aan meer vereisten voldoen. Zo moet je WW rechten opgebouwd hebben:

  • Je bent verzekerd bij het UWV tegen werkloosheid (als je de AOW-leeftijd hebt bereikt ben je bijvoorbeeld niet meer verzekerd)
  • Je verliest 5 uur of meer per week
  • Je hebt geen recht meer op loon
  • Je bent direct beschikbaar voor betaald werk
  • In de laatste 36 weken voordat je werkeloos werd heb je tenminste 26 weken gewerkt (bij ziekte etc. wordt er verder terug gekeken).
  • Je bent niet door eigen schuld werkeloos geworden.

 

Hoe lang WW en hoeveel WW

Als je recht hebt op WW krijg je minimaal 3 maanden en maximaal 2 jaar WW.

Je kan bij het UWV inloggen, in je overzicht kan je zien hoeveel WW rechten je hebt opgebouwd en hoelang je WW krijgt.

Enkel het UWV bepaalt of en hoe lang je recht hebt op WW en of je aan de vereisten voldoet.

 

Hulp en controle 

Bij een ontslag komt er veel op je af. Of het nou in goed overleg gaat of niet, je dient wel na te gaan of alles gebeurd zoals het moet gebeuren. Soms maken werkgevers ook ongewild en onbewust fouten. Je wilt als werknemer hiervan niet de rekening betalen.

Laat een vaststellingsovereenkomst dan ook altijd juridisch controleren.

Enkel een juridische check op hoofdlijnen kost niet zoveel tijd, maar dan weet je wel dat het goed is geregeld. Die kosten worden ook vergoed door je werkgever doormiddel van een juridisch budget (98 % van de werkgevers biedt zo’n budget aan in de vaststellingsovereenkomst of als je daarnaar vraagt voegen ze dit budget toe).

 

Zo’n juridisch budget betaalt een werkgever graag, want zonder vaststellingsovereenkomst moet de werkgever via het UWV ontslag aanvragen en dat kost hem veel meer tijd en geld.

 

Meer weten over ontslag en WW? Bel vrijblijvend met ons kantoor, onze collega’s helpen je graag in begrijpelijk Nederlands!

Referentie:

Mevr. Van Heesch

 

“Mijn dossier is door Sanne de Kleijne snel en vakkundig behandeld. In een periode waarin de arbeidsomstandigheden verre van optimaal zijn, is het heel fijn bijgestaan te worden door iemand die op een doortastende en uitstekende manier de belangen van haar cliënt vertegenwoordigt. Dit heb ik als een prettige en belangrijke ondersteuning in de onderhandelingen met mijn werkgever ervaren.”

 

Meer referenties lezen?

Neem vrijblijvend contact met ons op

    1/4
    Dit veld is verplicht
    2/4
    Dit veld is verplicht
    3/4
    Dit veld is verplicht
    4/4
    Dit veld is verplicht

    Form submitted

    Stel jouw vraag aan ons, wij helpen je graag

      Neem contact op
      Liever zelf contact opnemen?