Ontslag

Elke ondernemer krijgt er vroeg of laat mee te maken, een ontslag. Ook als werknemer kan je meemaken dat je ineens in een ontslaggesprek zit. Onze juristen geven je juridische hulp bij ontslag.

Ontslag via het UWV

Ontslag kan op verschillende manieren plaatsvinden, bij bedrijfseconomische gronden of langdurig verzuim kan dit via het UWV. Wij kunnen je juridische hulp geven bij ontslagen via het UWV. Wij helpen je met de aanvraag van de ontslagvergunning bij het UWV of kunnen namens jou als werknemer verweer voeren tegen de ontslagaanvraag.

Ontslag vaststellingsovereenkomst

De meeste ontslagen gaan via een vaststellingsovereenkomst (VSO). Bij een vaststellingsovereenkomst ga je in overleg uit elkaar, met wederzijds goedvinden noemen we dat. Vaak op initiatief van de werkgever. Vaak behoudt de werknemer bij een vaststellingsovereenkomst je WW-rechten. Wij houden dat voor je in de gaten.

Bij een vaststellingsovereenkomst horen onderhandelingen. Wij voeren deze onderhandelingen wekelijks uit. Wij bepalen met jou de juiste strategie en bespreken met jou de mogelijkheden. Ook geven we jou informatie en rust tijdens deze onderhandelingen.

Meer informatie over de vaststellingsovereenkomst vind je onder het kopje ‘ vaststellingsovereenkomst’ op onze website.

Ontslag via de rechter

Kom je er samen niet uit? Dan kan je de rechter vragen om ontbinding van de arbeidsovereenkomst, bijvoorbeeld bij disfunctioneren, verwijtbaar handelen of een verstoorde verhouding. Een werknemer kan verweer voeren als hij of zij het er niet mee eens is.

Wij bepalen met jou de mogelijkheden en risico’s van zo’n ontslag. Voorafgaand aan een ontslag via de rechter probeer je er vaak uit te komen via een vaststellingsovereenkomst.

Ontslag op staande voet

Soms gebeurt er iets wat voor de werkgever echt niet door de beugel kan, waardoor ontslag op staande voet gegeven wordt. Ontslag op staande voet is heel feitelijk waardoor goed en snel juridisch advies noodzakelijk is. Je hebt als werkgever namelijk maar een kort tijdsbestek om over te gaan tot ontslag op staande voet en daarnaast is de inhoud van de ontslagbrief ontzettend belangrijk.

Ook kan een werknemer het niet eens zijn met een ontslag op staande voet en de gevolgen voor de werknemer zijn groot (geen inkomen meer). Een werknemer kan de rechter verzoeken het ontslag te vernietigen of vergoedingen toe te kennen.

Wij adviseren zowel werkgever als werknemer bij ontslag op staande voet.

Ontslag tijdens ziekte

Tijdens ziekte en verzuim wordt vaak een vaststellingsovereenkomst voorgesteld, werkgever en werknemer kunnen niet meer samenwerken, en één van de partijen, of allebei, kunnen een oplossing zien in de vaststellingsovereenkomst. Laat je in deze situatie altijd goed informeren. Om recht op WW te hebben, dient de werknemer namelijk arbeidsgeschikt te zijn. Recht op een ZW-uitkering bij een vaststellingsovereenkomst heeft de werknemer niet wanneer hij tijdens de loondoorbetalingsverplichtingsperiode bij ziekte heeft ingestemd met een beëindiging van de arbeidsovereenkomst.

Na 104 weken ziekte stopt over het algemeen de loondoorbetalingsverplichting voor een werkgever, tenzij er een loonsanctie wordt opgelegd door het UWV. Na deze periode kan het dienstverband met wederzijds goedvinden met een VSO worden beëindigd wanneer duidelijk is dat er geen duurzame mogelijkheden zijn bij werkgever. Een ontslagvergunning aanvragen bij het UWV is voor werkgever ook mogelijk.

We kunnen zowel werkgever en werknemer adviseren in een situatie van ziekte om tot oplossingen te komen. Vaak hebben we dan bijvoorbeeld ook overleg met de bedrijfsarts wat mogelijk is, in veel gevallen kan de bedrijfsarts namelijk een prognose geven over arbeidsgeschiktheid. Ook is mediation een optie!

Juridische hulp ontslag

Heb je juridische hulp nodig bij ontslag? Onze juristen staan je graag bij. We geven je in begrijpelijk Nederlands uitleg, bespreken de mogelijkheden en de te volgen strategie. Neem nu direct contact met ons op!

Referentie:

Dhr. Emons

 

”Sanne heeft me onlangs juridisch bijgestaan bij de afhandeling van een reorganisatie van het bedrijf waar ik werkte en waarbij mijn baan kwam te vervallen. Ik ben zeer tevreden over de de wijze waarop Sanne mijn zaak heeft opgepakt en afgehandeld. Ik was vooral gecharmeerd van de persoonlijke benadering en vond het ook zeer fijn dat ze telkens snel reageerde op de vragen die ik had. Aangezien het allemaal in een kort tijdsbestek afgerond moest worden, gaf dit mij de rust die zo belangrijk is in dit soort situaties. Achteraf kan ik concluderen dat ik blij ben dat ik Sanne heb ingeschakeld in deze zaak en ik kan dan ook iedereen aanraden om de hulp van Sanne in te roepen bij dit soort juridische kwesties.”

 

Meer referenties lezen?

Staat jouw vraag er niet tussen? Waar kunnen wij je mee helpen?

  1/4
  Dit veld is verplicht
  2/4
  Dit veld is verplicht
  3/4
  Dit veld is verplicht
  4/4
  Dit veld is verplicht

  Form submitted