Loonstop

Kan mijn werkgever mijn salaris stopzetten?

Jouw werkgever moet voldoen aan bepaalde juridische vereisten, zoals het geven van een schriftelijke waarschuwing. Als je werkgever je salaris stopzet zonder deze vereisten te volgen, mag de werkgever je loon niet stopzetten.

Als je werkgever van mening is dat je niet voldoende meewerkt aan je re-integratie bij ziekte kan je werkgever jou een loonstop of loonopschorting geven. Wij toetsen of die loonstop of loonopschorting onterecht of terecht is en geven je advies.

Een loonstop is een vergaand middel, wat niet zomaar kan worden toegepast. Zo moet een werkgever jou vooraf schriftelijk waarschuwen voor een loonstop. Ook zijn er situaties waarin de werkgever geen loonstop mag inzetten maar alleen het loon mag opschorten, waarbij je dus later wel weer al je salaris krijgt.

 

 

Onterechte loonstop

Heeft jouw werkgever onterecht je loon stopgezet? Dan moeten we snel actie ondernemen. We sturen je werkgever direct een brief waarin hij wordt gesommeerd om alsnog je loon te betalen. In veel situaties erkent de werkgever dat hij fout is geweest en gaat hij over tot nabetaling. Wanneer je werkgever niet mee wilt werken, kunnen we de rechter op korte termijn vragen om je werkgever te dwingen tot nabetaling van je salaris.

Loonstop zonder waarschuwing

Heeft je werkgever je loon gestopt zonder waarschuwing? Dan zit je werkgever fout.

Uit een waarschuwing moet blijken:

1) wat van jou verwacht wordt

2) per wanneer je aan deze verwachting moet voldoen

3) welke sanctie er geldt (de loonstop) als je niet voldoet aan de verwachting.

 

 

Loonstop bij werkweigering

We spreken van werkweigering als je weigert om redelijke instructies van je werkgever uit te voeren. De redelijke instructie kan zijn dat je jouw werk uitvoert.

Vaak is het de vraag of de werkgever redelijke instructies gaf. Is het bijvoorbeeld redelijk om je op te roepen voor werk terwijl jij je had ziek gemeld? Zo kunnen er genoeg situaties zijn waarbij de loonstop onredelijk is.

 

Juridisch advies bij loonstop 

Heb jij te maken met een (mogelijke) loonstop? Laat je door ons informeren en adviseren. Wij vertellen jou in begrijpelijk Nederlands wat er aan de hand is en wat we voor je kunnen betekenen.

 

Referentie:

Mevr. Van Heesch

 

“Mijn dossier is door Sanne de Kleijne snel en vakkundig behandeld. In een periode waarin de arbeidsomstandigheden verre van optimaal zijn, is het heel fijn bijgestaan te worden door iemand die op een doortastende en uitstekende manier de belangen van haar cliënt vertegenwoordigt. Dit heb ik als een prettige en belangrijke ondersteuning in de onderhandelingen met mijn werkgever ervaren.”

 

Meer referenties lezen?

Staat jouw vraag er niet tussen? Waar kunnen wij jou mee helpen?

  1/4
  Dit veld is verplicht
  2/4
  Dit veld is verplicht
  3/4
  Dit veld is verplicht
  4/4
  Dit veld is verplicht

  Form submitted