Lees meer

Meld je aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden nieuwsbrief
Neem contact met ons op
Contact

Help, mijn bedrijf wordt vals beschuldigd op social media!

We leven in een digitaal tijdperk en dat heeft vele voordelen. Helaas heeft het ook nadelen. Men kan zich makkelijk verschuilen achter een computerscherm en slechte reviews of verhalen verspreiden onder valse naam. Achter een scherm durft men simpelweg meer dan face-to-face.

De sociale media platforms doen helaas niets aan dit soort berichten of reviews. Dan zouden ze voor rechter moeten spelen en hebben er een dagtaak aan om enkel berichten te verwijderen en uit te zoeken of het waar is. Maar wat kunt u nu wel doen als u of uw bedrijf op internet of sociale media wordt zwartgemaakt?

Verboden uitlatingen

Is het geven van je mening op sociale media eigenlijk wel in strijd met de wet? In Nederland bestaat immers vrijheid van meningsuiting. Aan de vrijheid van meningsuiting zitten natuurlijk wel grenzen. Je mening geven mag, maar als je mening negatief is, dan kan dit als beledigend of kwetsend worden gezien. Het verspreiden van negatieve verhalen over een bedrijf of iemand kan strafbaar zijn, zelfs als het gebaseerd is op de waarheid. Hier staan mensen bij het plaatsen van berichten op sociale media niet bij stil. Zelfs als het de waarheid is, kunnen bepaalde uitspraken schade aanrichten aan personen of bedrijven. Worden deze uitspraken opzettelijk gedaan met het oog op het zwartmaken van een persoon of bedrijf, dan is er sprake van smaad of laster. Ook als het niet opzettelijk wordt gedaan kan een uitspraak nog altijd strafbaar zijn als er sprake is van belediging. Zowel belediging als smaad en laster zijn strafbaar gesteld in het Wetboek van Strafrecht.

Partij aanspreken

Als eerste is het van belang om screenshots te maken van de negatieve uitlatingen en berichten op het internet. Vaak kunnen de schrijvers deze zelf aanpassen of verwijderen en dan kunt u niet meer bewijzen dat de berichten geplaatst zijn.

Als u weet wie de partij is die de valse beschuldigingen doet, dan kunt u na het opslaan van de berichten deze partij schriftelijk sommeren om de berichten te verwijderen. Hier kunnen wij u bij helpen. Wij stellen een brief voor u op en kunnen deze uit onze naam aangetekend verzenden naar de betreffende partijen. Ervaring leert dat zo’n juridische brief indruk maakt bij de partijen en de inhoud serieus nemen.

Weet u niet wie de andere partij is, dan bestaan er mogelijkheden om de gegevens te achterhalen via de rechter of de politie. De rechter of de politie kunnen bij het sociale media platform de gegevens of het e-mailadres opvragen van de betreffende partij. Zelf mailen naar bijvoorbeeld Facebook is zinloos, ze mogen geen privacygevoelige informatie verspreiden. Ook hierbij kunnen wij u ondersteunen in het opstellen van de juiste stukken.

Aangifte doen

Heeft het versturen van een aangetekende brief geen effect, dan kunt u altijd nog aangifte doen bij de politie wegens smaad en laster (artikel 262 Wetboek van Strafrecht). De politie gaat dan onderzoeken of de beschuldigingen ernstig genoeg zijn om de personen hierop aan te spreken. Gaat de politie de partij vervolgen, dan staat hier een gevangenisstraf op of en geldboete. De duur en de hoogte hiervan zijn afhankelijk van de ernst van het feit en of het gaat om smaad of laster.

 

Ervaart u problemen met beledigende, valse of schadelijke uitspraken op internet en sociale media, neem dan contact met ons op.

 

Vraag vrijblijvend een offerte aan

    Neem contact met mij op
    Liever direct contact opnemen?