Lees meer

Meld je aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden nieuwsbrief
Neem contact met ons op
Contact

Als consument is de kans groot dat je wel eens te maken hebt gehad met valse prijsverminderingen. Een aanbieding wordt gepresenteerd als ‘van … en nu voor …’. Dit lijkt voordelig, terwijl achter de schermen een verkoper kort voordat hij de prijsvermindering aanbood de prijs juist tijdelijk heeft verhoogd.  Uiteindelijk is dit als consument helemaal niet voordelig. Daarnaast zorgde dit ervoor dat bepaalde ondernemers te maken hadden met oneerlijke concurrentie. Onlangs heeft de ministerraad ingestemd met een voorstel die ervoor moet zorgen dat aan valse prijsverminderingen een einde komt.

Wat houdt dit in?

De nieuwe regeling houdt in dat een verkoper bij de aankondiging van prijsverminderingen de laagste prijs moet hanteren. Het gaat dan om de laagste prijs die deze verkoper in een periode van dertig dagen heeft toegepast vóór de prijsvermindering.

De uitzonderingen

Er zijn een aantal situaties waarvoor deze regeling niet geldt, namelijk:

  • Snel bedervende en beperkt houdbare producten: het gaat dan om producten waarop een ‘te gebruiken tot’-datum staat. Denk bijvoorbeeld aan levensmiddelen. Een verkoper van deze producten mag de verkoopprijs aangeven die direct voorafgaand aan de prijsvermindering is toegepast.
  • Opeenvolgende prijsverminderingen: in dit geval moet de verkoper verwijzen naar de prijs die werd gehanteerd voordat de eerste prijsvermindering plaatsvond. Hierbij valt te denken aan een kledingstuk waar de eerste keer 10% korting op wordt gegeven, vervolgens 20% en daarna 50%.
  • Producten die maximaal 30 dagen op de markt zijn: als een product niet langer dan 30 dagen op de markt is, dan kan het juist gunstig zijn voor een consument als er een aanbieding geldt over het product. Dit houdt wel in dat na 30 dagen deze uitzondering vervalt (en de hoofdregel dus geldt).

Handhaving

De handhaving zal bij overtredingen geschieden door de Autoriteit Consument & Markt. Dit kan vervolgens leiden tot boetes.

Europese regeling

Aangezien het gaat om een Europese regeling, zal vanaf eind mei deze regeling dan ook overal in de Europese Unie gehanteerd worden.

Als consument is de kans groot dat je wel eens te maken hebt gehad met valse prijsverminderingen. Een aanbieding wordt gepresenteerd als ‘van … en nu voor …’. Dit lijkt voordelig, terwijl achter de schermen een verkoper kort voordat hij de prijsvermindering aanbood de prijs juist tijdelijk heeft verhoogd.  Uiteindelijk is dit als consument helemaal niet…

Leer meer

Bron: Mon, 09 May 2022 11:56:45 +0100

Vraag vrijblijvend een offerte aan

    Neem contact met mij op
    Liever direct contact opnemen?