Lees meer

Meld je aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden nieuwsbrief
Neem contact met ons op
Contact

Wanneer werkgever en werknemer besluiten uit elkaar te gaan,is exit mediation een goede manier om in overleg de arbeidsrelatie te beëindigen.

 

Exit mediation, wat is dat?

 

Bij exit mediation gaan werkgever en werknemer met elkaar in gesprek om samen afspraken te maken over het beëindigen van de arbeidsovereenkomst. Hierbij worden afspraken gemaakt die voor zowel de werkgever als werknemer aanvaardbaar zijn.

Op relatief korte termijn kunnen partijen via deze manier afscheid van elkaar nemen waarbij de kans op (verdere) escalatie wordt voorkomen. Ook is een veelgehoorde reden dat cliënten er geen juridische strijd van willen maken maar op een goede manier uit elkaar willen gaan.

 

Bij exit mediation willen partijen er samen uit komen. Via deze weg ervaren werkgever en werknemer de minste negatieve energie en tijd.

 

Voordelen beëindigen arbeidsrelatie middels mediation

 

Door begeleiding van een ervaren mediator is er meer structuur in de gesprekken tussen werkgever en werknemer, dit is zeker van belang wanneer een conflict of verstoorde arbeidsrelatie bestaat of op de loer ligt. Verder hebben werkgever en werknemer de tijd om over de mogelijkheden en beslissingen na te denken, er hoeven geen overhaaste beslissingen gemaakt te worden. Ook is de kans op escalatie door adviseurs en de omgeving vele malen kleiner.

 

Een ander voordeel is dat het bij mediation niet eindigt in een juridische strijd. Met de wetgeving in het achterhoofd kunnen partijen afspraken maken waar ze beiden achter staan.

 

De mediator kan de afspraken schriftelijk vastleggen in een zogenoemde vaststellingsovereenkomst. In deze vaststellingsovereenkomst worden alle afspraken opgenomen tussen werkgever en werknemer. Ook kan de mediator uitleg geven over de wetgeving aangaande ontslagrecht en beleid bij het UWV. Zo komen partijen niet voor verassingen te staan. Tevens is het mogelijk dat de werkgever en werknemer zelf een adviseur inschakelen zodat de adviseur de afspraken kan controleren alvorens getekend wordt.

 

Kortom, door voor mediation te kiezen kiest u ervoor om samen in gesprek te gaan en samen afspraken te maken over het einde van uw samenwerking. Dit zorgt ervoor dat in de meerderheid van de gevallen een exit mediation binnen enkele weken afgerond is.

 

Willen jullie de arbeidsrelatie beëindigen maar kunt u ondersteuning gebruiken en u wilt er geen langdurige juridische strijd van maken? Neem dan contact met ons op en kies voor mediation. Wij helpen u verder.

 

Blog: mw. mr. S.H.A. de Kleijne

Vraag vrijblijvend een offerte aan

    Neem contact met mij op
    Liever direct contact opnemen?