Lees meer

Meld je aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden nieuwsbrief
Neem contact met ons op
Contact

Ben je als werknemer ziek en kun je daardoor geen werk verrichten? Dan heb je in principe gedurende 104 weken recht op loondoorbetaling. Hiertegenover staat dat je als werknemer (en ook als werkgever) een re-integratieplicht hebt. Wanneer je hier als werknemer niet aan meewerkt, dan heeft dit zo zijn consequenties. De gevolgen die hieraan vastzitten, zijn namelijk loonopschorting en loonstop. In deze blog leggen we je meer uit over de loonstop.

Re-integratietraject

Wanneer je als werknemer ziek bent, dan is het doel van het re-integratietraject dat je zo snel mogelijk weer (geheel of gedeeltelijk) aan het werk kunt. Als werknemer mag je van een werkgever verwachten dat hij of zij zich redelijk inspant. Een werkgever moet namelijk naar redelijkheid maatregelen treffen en voorschriften geven om ervoor te zorgen dat jij als werknemer jouw eigen of passende arbeid weer kunt gaan verrichten. Zo kan de werkgever een cursus, om-, her- of bijscholing, werkplekaanpassing, therapieën en mediation aanbieden. Ook kan gedacht worden aan arbeidstherapie waarmee je als werknemer het aantal werkuren langzaam opbouwt.

Loonstop bij ziekte

Als werknemer heb je tijdens ziekte in principe recht op loondoorbetaling gedurende 104 weken. Zoals gezegd, moet je dan wel meewerken aan het re-integratietraject. Doe je dit niet? Dan zitten hier sancties aan verbonden. Een werkgever kan een loonstop opleggen wanneer je als werknemer:

  • opzettelijk de ziekte hebt veroorzaakt;
  • op de functie waarvoor je hebt gesolliciteerd valse informatie hebt gegeven, waardoor je ongeschikt bent voor deze functie;
  • de genezing belemmert of vertraagt;
  • onterecht weigert passende arbeid te verrichten;
  • een voorschrift krijgt van je werkgever om re-integratie-inspanningen te verrichten en je werkt hier niet aan mee;
  • niet meewerkt aan het opstellen, evalueren en bijstellen van het Plan van Aanpak.

Opmerking: het weigeren van het verrichten van wat volgens de werkgever passende arbeid is, hoeft niet te leiden tot een loonstop. Een loonstop in een dergelijke situatie is alleen mogelijk als je als werknemer onterecht (zonder goede reden) weigert passende arbeid te verrichten.

Onvoldoende meewerken aan re-integratietraject

Over de jaren heen hebben rechters vaak uitspraak gedaan over situaties waarin het loon van een werknemer is stopgezet. Voorbeelden waar een werknemer onvoldoende meewerkte aan het re-integratieproject zijn:

  • het niet bezoeken van de bedrijfsarts;
  • het weigeren van een gesprek met een re-integratiebureau;
  • het weigeren van vormen van arbeidstherapie, zoals mediation (al mag mediation bedoeld voor het einde van de arbeidsrelatie wel geweigerd worden);
  • het weigeren van toestemming te geven tot overdracht van het medisch dossier naar de opvolgende arbo-arts.

Onterechte loonstop

Een loonstop kan natuurlijk ook onterecht zijn. Enkele voorbeelden waarbij het loon onterecht werd stopgezet, waren de situaties waarin:

  • een werknemer met een goede reden weigerde niet-passende arbeid te verrichten;
  • de afspraken over de arbeid onduidelijkheid waren;
  • de afspraken over de arbeid in strijd waren met het advies van de bedrijfsarts;
  • de werknemer vanwege zijn psychische toestand alleen via e-mail wilde communiceren;
  • de werknemer zonder overleg op vakantie ging, terwijl de werkgever in plaats van de loonstop de vakantie-uren in mindering had kunnen brengen op het vakantie-urensaldo.

Waarschuwingsplicht

Als werknemer hoor je een waarschuwing voor het stopzetten van het loon te krijgen van de werkgever. Zodra bij de werkgever het vermoeden aanwezig is (of aanwezig hoort te zijn) dat de gegeven voorschriften worden overtreden, moet de waarschuwing zo snel mogelijk worden gegeven.

Opheffing loonstop

Mocht je in de situatie zitten dat jouw loon is stopgezet door jouw werkgever, dan kun je het beste zo snel mogelijk meewerken aan het re-integratietraject. Zodra je als werknemer weer volledig voldoet aan de re-integratieverplichtingen, dan moet de loonstop namelijk direct worden opgeheven. Je hebt dan immers weer recht op loon. Het loon dat tijdens de loonstop is ingehouden, zal je echter niet meer terugkrijgen. De werkgever hoeft dit niet terug te betalen. Is de loonstop onterecht? Dan is het van belang dat je zo snel mogelijk juridische hulp inwint om de loonstop aan te vechten.

Kortom…

Zorg er als werknemer voor dat je altijd zo goed mogelijk meewerkt aan het re-integratietraject. Mocht je een onredelijke maatregel of voorschrift opgelegd krijgen door je werkgever, dan kun je hierover het beste contact opnemen met een jurist. Dit zou een loonstop kunnen voorkomen. Het simpelweg niet naleven van een maatregel of voorschrift kan wel leiden tot een loonstop. Wanneer de loonstop in een dergelijke situatie terecht is, zal je het loon niet meer terugkrijgen. Daarom is het ook dan verstandig om contact op te nemen met een jurist.

Heb je naar aanleiding van deze informatie nog vragen of kunnen wij je helpen in een dergelijke situatie? Neem dan vooral contact met ons op. We staan graag voor je klaar.

Bronnen:
ECLI:NL:RBROT:2020:10868
ECLI:NL:GHARL:2020:2377
ECLI:NL:RBROT:2020:8410
ECLI:NL:GHDHA:2019:693
ECLI:NL:RBGEL:2019:1571
ECLI:NL:RBROT:2020:10806
ECLI:NL:RBROT:2020:8410
ECLI:NL:RBAMS:2021:3733

Vraag vrijblijvend een offerte aan

    Neem contact met mij op
    Liever direct contact opnemen?