Huurrecht

In ons huurrecht wordt onderscheid gemaakt tussen bedrijfsruimte (voor kleinhandelsbedrijven, horeca en voor ambachtsbedrijven), ook wel ‘’winkelbedrijfsruimte’ genoemd en kantoorruimte: de huur van kantoren, fabrieken en loodsen.

Huur bedrijfsruimte


Bij de huur van bedrijfsruimte is sprake van zogenaamde ‘’7:290 BW huur’’. Bij de 7:290 BW huurovereenkomsten kan niet ten nadele van de huurder worden afgeweken van de wet. De huur bij winkel- en/of bedrijfsruimte wordt vaak standaard aangegaan voor vijf jaar en vervolgens (indien niet wordt opgezegd) verlengd met vijf jaar. Als na tien jaar niet opgezegd wordt, bestaat er een huurovereenkomst voor onbepaalde tijd. Als uitzondering kan er ook éénmalig bij aanvang een huurtermijn van 2 jaar of korter worden overeengekomen. Bij dit korte contract geldt geen huurbescherming.

 

 

Huur kantoorruimte


Bij de huur van kantoorruimte is sprake van zogenaamde ‘’230a ruimte”. Bij huurovereenkomsten van kantoorruimte (huur van kantoren, fabrieken en (opslag)loodsen) ben je bijna geheel vrij om contractueel afspraken te maken. Er zijn wel enkele uitzonderingen: zo moet men wel voldoen aan de ontruimingsbescherming en de onderhuurregeling bij de huur van een kantoorruimte (onderhuur is mogelijk tenzij je dit contractueel uitsluit).

 

Doordat je vrij bent om contractueel afspraken te maken, is het erg van belang om dat ook te doen. Want spreek je niets af, kan dit later vervelend uitpakken. Zo moet je zelf regelen (en kan je dus geen beroep op de wet doen bij):

 

  • Huurtermijnen en opzeggingsmogelijkheden;
  • Afspraken over tussentijdse huurprijsaanpassingen;
  • Onderhuur.

 

Wanneer de huurovereenkomst door de verhuurder van de kantoorruimte wordt beëindigd – anders dan door ontbinding door de rechter – of de huur van rechtswege eindigt, dient de verhuurder tevens de ontruiming aan te zeggen. Is huurder het niet eens met de ontruiming, kan hij bij de rechter om ontruimingsbescherming verzoeken. De rechter beoordeelt dan of de belangen van de huurder ernstiger geschaad worden bij ontruiming dan die van de verhuurder bij voortzetting van het gebruik.

 

 

Juridisch advies bij huurrecht

 

Goed in onroerend goed. Wil jij graag meer juridisch advies over huurrecht van onze deskundige juristen ontvangen? Neem dan nu vrijblijvend contact met ons op. We kunnen bijvoorbeeld een huurcontract voor je opstellen / controleren of we kunnen je helpen met een huurconflict.

 

Gerelateerde diensten binnen deze expertise:

Referentie:

X-Ingrediënt

 

‘’Het directe persoonlijk contact stellen we zeer op prijs. Sanne is betrouwbaar, komt haar afspraken na en inhoudelijk kan ze voor ons de vertaalslag maken vanuit de juridische stukken naar begrijpelijk Nederlands. Het is zeer prettig samenwerken met Sanne.’’

 

Wil je meer referenties lezen? Bekijk onze referenties hier!

Staat jouw vraag er niet tussen?

Waarmee kunnen wij jou helpen?

    1/4
    Dit veld is verplicht
    2/4
    Dit veld is verplicht
    3/4
    Dit veld is verplicht
    4/4
    Dit veld is verplicht

    Form submitted