Loud - Juridisch Advies & Mediation
24-03-2021 | Huur
Lees meer
Verhuurt u bedrijfspanden, dan zult u ongetwijfeld te maken krijgen met huurders die door de crisis hun huur niet meer (geheel) kunnen betalen. Bijvoorbeeld een winkel die door de crisis gedwongen gesloten moest worden en geen inkomsten heeft. Welke rechten en plichten heeft u als verhuurder?
In de huurovereenkomst is vrijwel altijd opgenomen dat er een huurprijsverlaging kan plaatsvinden bij onvoorziene omstandigheden. Is het huurcontract gesloten vóór maart 2020, dan wordt corona gezien als een onvoorziene omstandigheid waarvoor huurprijsverlaging mag plaatsvinden. Hierover hebben meerdere rechters inmiddels uitspraak gedaan. Zie bijvoorbeeld de uitspraak van de rechtbank Noord-Nederland. Hoe veel bedraagt deze verlaging vervolgens?
Dat is afhankelijk van het omzetverlies van de huurder heeft de rechter bepaald. Stel de huurder heeft een omzetverlies van 50%, dan zou de huur ook met hetzelfde percentage verlaagd mogen worden. Daarbij komt nog wel dat de rechter heeft bepaald dat het principe van ‘sharing the pain’ geldt, dus dat huurder en verhuurder samen het verlies delen. Bij een omzetdaling van 50%, zou de huurprijs dus met 25% verlaagd mogen worden. Als verhuurder hoef je niet akkoord te gaan met voorstellen voor een verlaging van meer dan 50%, maar je kan natuurlijk altijd in overleg met je huurder kijken wat er wel haalbaar is.
Bent u huurder van een bedrijfspand, dan kunt u recht hebben op huurverlaging in sommige gevallen als uw huurcontract vóór maart 2020 is ingegaan. Daarvoor is van belang wat uw omzetverlies is en of u van de overheidsmaatregelen gebruik kunt maken om dit tekort aan te vullen. Heeft u bijvoorbeeld recht op TVL, dan dient u deze mee te rekenen als inkomsten voor de bepaling van uw omzetverlies.
Heeft u recht op een huurverlaging en wil uw verhuurder daar niet aan meewerken, dan is het raadzaam om een goede juridisch onderbouwde brief naar uw verhuurder te sturen om hem toch te overtuigen van uw recht. Neem hiervoor contact met ons op, dan helpen wij u op weg of nemen u het werk uit handen. Met een goede brief kunt u voorkomen dat u naar de rechter moet om uw gelijk te krijgen en daarmee hoge kosten besparen.
Bron: Michelle Nooijen en ECLI:NL:RBNNE:2020:1979
Arbeidsrecht en sociale zekerheid
Overeenkomstenrecht