Loud - Juridisch Advies & Mediation
28-07-2021 | Algemene voorwaarden
Lees meer
Als ondernemer maak jij hoogstwaarschijnlijk gebruik van algemene voorwaarden. In de praktijk komt het echter regelmatig voor dat de algemene voorwaarden niet altijd juist worden gehanteerd. Voor (de meeste) ondernemers die diensten aanbieden maakt de wet het makkelijker om de algemene voorwaarden op de juiste manier te hanteren.
Een dienstverrichter moet bepaalde informatie correct, helder, ondubbelzinnig en tijdig ter beschikking stellen. Bij deze informatie valt onder andere te denken aan de naam, rechtsvorm, adresgegevens en het handelsregisternummer van de onderneming. Wat hier ook onder valt, zijn de algemene voorwaarden.
Bij algemene voorwaarden kan veel komen te kijken. In de hoofdlijnen zijn er echter twee handelingen belangrijk. Allereerst dienen de algemene voorwaarden van toepassing te worden verklaard vóórdat de overeenkomst wordt gesloten óf tijdens het sluiten. Wanneer dit gebeurt, zullen de algemene voorwaarden onderdeel worden van de overeenkomst.
Daarnaast dienen de algemene voorwaarden ter beschikking te worden gesteld. Dit gebeurt vaak door het meesturen van de algemene voorwaarden bij de offerte. Voor veel bedrijven is het echter niet zo eenvoudig om de algemene voorwaarden mee te sturen. Denk aan een woonwinkel of autogarage.
Voor een dienstverrichter is het ter beschikking stellen van de algemene voorwaarden eenvoudiger dan voor andere ondernemers. Een dienstverrichter kan namelijk de informatie (waaronder dus de algemene voorwaarden) naar eigen keuze op de volgende manieren ter beschikking stellen aan een afnemer:
Een dienstverrichter dient dus eerst zijn algemene voorwaarden van toepassing te verklaren. Dit kan bijvoorbeeld in de offerte opgenomen worden. Vervolgens dient de dienstverrichter de algemene voorwaarden naar eigen keuze op één van de vier bovenstaande manieren ter beschikking te stellen. Zo kan de dienstverrichter de algemene voorwaarden op zijn website plaatsen. Het is dan wel belangrijk dat de dienstverrichter bij de verwijzing ernaar een directe internetlink stuurt.
Ben jij of is jouw onderneming aan te merken als een dienstverrichter?
Volgens dezelfde Europese richtlijn kunnen diensten van dienstverrichters zijn:
Daarbij kan het zowel gaan om diensten waarvoor de dienstverrichter en de afnemer in elkaars omgeving zijn als om diensten waarvoor de dienstverrichter of de afnemer zich moet verplaatsen of die op afstand kunnen worden verricht, waaronder via internet.
Niet alle activiteiten kunnen gezien worden als een dienst; er zijn namelijk uitzonderingen. De lijst met uitzonderingen is redelijk lang. Daarom worden slechts enkele voorbeelden van deze uitzonderingen hieronder opgesomd:
Iedere ondernemer dient zijn algemene voorwaarden uit te reiken aan zijn klant. De ondernemer die wordt aangemerkt als dienstverrichter heeft mildere eisen omtrent die ter hand stelling. Dit kan bijvoorbeeld door de algemene voorwaarden bij de kassa te leggen, en ernaar te verwijzen in diens correspondentie.
Wil jij weten of jij een dienstverrichter bent of heb jij andere vragen hierover? Dan kan je uiteraard contact met ons opnemen.
Auteur: Amber Schut
Arbeidsrecht en sociale zekerheid
Overeenkomstenrecht