Lees meer

Meld je aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden nieuwsbrief
Neem contact met ons op
Contact

Een werknemer neemt een gesprek over zijn functioneren met zijn directeur stiekem op. Niet netjes, vindt de rechtbank, maar dat is nog geen reden om de man te ontslaan. Bovendien had de werkgever geen dossier opgebouwd over het vermeende disfunctioneren van de medewerker.

Een man is schilder bij een voetbalclub. Tijdens de coronacrisis doen zich enkele incidenten voor tussen hem en de commercieel manager. Er is gedoe over de in acht te nemen afstandsmaatregelen, de schilder bevond zich eens ergens in het stadion waar hij niet mocht komen, hij kwam een keer werken terwijl zijn huisgenoot corona had. De schilder wordt twee weken op non-actief gesteld, met behoud van zijn salaris.

Bedreigingen

Bij een volgende ontmoeting met de directeur neemt de schilder het gesprek heimelijk op, waar de directeur na een uur achter komt. Hij ontbindt de arbeidsovereenkomst, vanwege bedreigingen door de schilder en een ernstig verstoorde arbeidsverhouding. De voetbalclub stelt dat de schilder niet gelooft in coronavaccinaties. Dit heeft geleid tot incidenten op de werkvloer. Hij zou ook dreigementen hebben geuit.

Dossieropbouw

De rechtbank Noord-Nederland moet zich buigen over de ontbinding. Ter zitting blijkt dat de directie niet meer weet wanneer het gesprek met de schilder plaatsvond. Van de confrontatie tussen de schilder en de commercieel manager zijn geen aantekeningen gemaakt, en van een vervolggesprek evenmin. De schilder heeft ook geen schriftelijke waarschuwing gekregen. Onduidelijk blijft waarom hij op non-actief is gesteld. Volgens de kantonrechter heeft de voetbalclub onvoldoende onderbouwd dat de bedreigingen zijn geuit. De schilder heeft wel vervelende dingen gezegd, zo blijkt uit het opgenomen gesprek, maar de rechter vindt dat niet zo ernstig dat de arbeidsovereenkomst moet worden ontbonden. De club had schriftelijk moeten vastleggen wat er was gebeurd. Zonder dossieropbouw staat het verwijtbare handelen niet vast.

Goed werkgever

Ook vanwege een verstoorde arbeidsverhouding kan de man niet worden ontslagen. Partijen zijn gebrouilleerd maar kunnen best met elkaar verder, zo oordeelt de kantonrechter. De schilder zal zich in het vervolg wel moeten inhouden en de voetbalclub moet, als goed werkgever, de schilder begeleiden als hij iets op zijn lever heeft. Wel had de schilder het gesprek niet stiekem mogen opnemen, maar de directeur had daar ook weer niet zo moeilijk over moeten doen, want juist daardoor verhardde het conflict. De club had een bemiddelaar kunnen inschakelen, maar liet ook dat na. De schilder moet gewoon weer worden toegelaten tot zijn werk. Iedere dag dat de club dit verhindert, verbeurt zij een dwangsom van 500 euro per dag, met een maximum van 10.000 euro.

ECLI:NL:RBNNE:2022:3310

 

Bron: Rechtbank Noord-Nederland | jurisprudentie | ECLI:NL:RBNNE:2022:3310 | 05-10-2022

Vraag vrijblijvend een offerte aan

    Neem contact met mij op
    Liever direct contact opnemen?