Loud - Juridisch Advies & Mediation
17-09-2024 | Arbeidsrecht en sociale zekerheid
Lees meer
Een werknemer loopt op zijn werk een blauwe plek op en overlijdt binnen zes dagen als gevolg van een infectie aan die plek. De vrouw van de overleden werknemer vindt dat de werkgever aansprakelijk is. De kantonrechter van de rechtbank Midden-Nederland is het daar niet mee eens.
Een man werkt in een productieruimte waar machines grote rollen papier tot vellen snijden. Tijdens zijn werk krijgt hij een lege pallet tegen zich aan. De man houdt hier een blauwe plek aan over. Zes dagen na het incident overlijdt de man als gevolg van een zeldzame infectie aan de plek. De weduwe stelt de werkgever aansprakelijk voor het overlijden van haar man; volgens haar is de man overleden door het incident.
Op basis van het Burgerlijk Wetboek is een werkgever verplicht maatregelen te nemen om te voorkomen dat de werknemer in de uitoefening van zijn werkzaamheden schade lijdt. De werkgever is aansprakelijk voor schade die de werknemer lijdt in de uitoefening van zijn werkzaamheden, tenzij de werkgever aantoont dat hij aan zijn zorgplicht heeft voldaan door de correcte maatregelen te nemen.
Er wordt niet snel aangenomen dat de werkgever aan zijn zorgplicht heeft voldaan. Welke veiligheidsmaatregelen van de werkgever mogen worden verlangd en op welke wijze hij de werknemer moet instrueren, is afhankelijk van de omstandigheden van het geval. Relevante omstandigheden daarbij zijn de aard van de werkzaamheden, de kans dat zich een ongeval zal voordoen, de ernst die de gevolgen van een ongeval kunnen hebben hoe bezwaarlijk het was om veiligheidsmaatregelen te nemen. De zorgplicht gaat niet zo ver dat de werkgever zijn werknemers tegen iedere vorm van gevaar moet beschermen en hen absolute veiligheid moet bieden bij de uitoefening van hun werkzaamheden.
Volgens de weduwe heeft haar man tijdens zijn werkzaamheden een pallet tegen zijn rechterflank aangekregen waar hij een blauwe plek aan over heeft gehouden. Haar man heeft haar dat telefonisch (via videobellen, zij was toen in Macedonië) verteld. Dat de man de blauwe plek op het werk opliep is ook bevestigd door buren en staat in het medisch dossier van het ziekenhuis. In dat dossier staat ook dat de man is overleden door orgaanfalen als gevolg van een bloedvergiftiging door een grote geïnfecteerde bloeduitstorting op de rechterflank.
De kantonrechter ontkent niet dat de man een blauwe plek heeft opgelopen doordat hij op zijn werk een pallet tegen zich heeft aangekregen, maar vindt het niet nodig vast te stellen of de man daardoor de infectie heeft opgelopen. Volgens de kantonrechter heeft de werkgever er in deze zaak alles aan gedaan om een veilige werkomgeving te bieden, waardoor er geen sprake van aansprakelijkheid kan zijn. Zo krijgen werknemers training op de werkvloer, is een veiligheidshandboek beschikbaar, zijn werknemers verplicht persoonlijke beschermingsmiddelen (zoals veiligheidsschoenen, bedrijfskleding en oordopjes) te dragen, vinden veiligheids- en hygiënerondes plaats en heeft de werkgever een risico-inventarisatie uitgevoerd en naar aanleiding daarvan maatregelen genomen. De overleden werknemer heeft de training gehad en verrichtte de werkzaamheden al twee jaar zonder problemen. Hiermee heeft de werkgever volgens de kantonrechter voldoende veiligheidsmaatregelen getroffen. Er is niets wat de werkgever had kunnen doen om te voorkomen dat de werknemer zou overlijden, mede omdat de man is overleden aan een zeldzame infectie. De werkgever is daarom niet aansprakelijk voor het overlijden van de man.
ECLI:NL:RBMNE:2024:5021
Arbeidsrecht en sociale zekerheid
Overeenkomstenrecht