Loud - Juridisch Advies & Mediation
13-04-2023 | Arbeidsrecht en sociale zekerheid
Lees meer
Veel mensen denken dat je bij juridische zaken in het arbeidsrecht (of bij juridische zaken in het algemeen) een advocaat nodig hebt. Hoewel de gedachte niet vreemd is, klopt het niet. Juristen kunnen en mogen véél meer doen dan dat de meeste mensen denken. Daarom kunnen we je als juristen nét zo goed helpen als het gaat om juridische zaken in het arbeidsrecht. Het grootste voordeel hierbij is (hoe cliché het wellicht ook klinkt), dat een jurist zelfs vaak véél goedkoper is dan een advocaat.
Laten we eerst dit fabeltje uit de lucht halen. Niet bij iedere rechtszaak is het verplicht om je bij te laten staan door een advocaat. Of je nou wel of geen advocaat nodig hebt, kun je onder andere achterhalen aan het onderwerp waar de zaak over gaat. Zo worden arbeidsgeschillen waarbij je voor het eerst naar de rechtbank gaat, voorgelegd aan de kantonrechter. In dat geval is een advocaat niet verplicht. Het is dan zelfs toegestaan dat je jezelf vertegenwoordigd. Toch is het verstandig om je door een (juridisch) deskundige te laten bijstaan. Een jurist is hier perfect voor!
Wij kunnen ons goed voorstellen dat jij je nu afvraagt wat dan precies het verschil is tussen een advocaat en een jurist. Mocht je vanwege een arbeidsgeschil naar de rechter moeten, dan is het meest zichtbare verschil pas te zien zodra je in de rechtbank bent. Tegenover de rechter draagt een advocaat namelijk een toga (zo’n zwarte mantel) en een jurist niet.
Als je de toga weglaat, dan herken je een (universitair geschoolde) jurist net als een advocaat aan de titel ‘Mr.’. Deze titel staat voor Meester in de Rechten en geeft aan dat de advocaat of jurist, die deze titel draagt, universitair is afgestudeerd en daarom uitbreid is opgeleid in rechten. Een advocaat heeft er simpelweg voor gekozen om daarna nog een extra opleiding te doen om de kneepjes van de advocatuur te leren.
Door de advocatenopleiding mag een advocaat een cliënt in bepaalde rechtszaken bijstaan, terwijl een jurist dit in die betreffende zaken niet mag. Binnen het arbeidsrecht geldt dit alleen voor de zaken waarbij een rechter een oordeel heeft gegeven en een partij in hoger beroep wenst te gaan.
Een jurist die gespecialiseerd is in arbeidsrecht houdt zich met allerlei zaken bezig. Dit begint uiteraard bij de opdracht van een werkgever of een werknemer. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je als werkgever een nieuwe werknemer in dienst gaat nemen. Wij stellen dan een arbeidsovereenkomst voor je op.
Tijdens de werkrelatie kunnen er natuurlijk ook vragen ontstaan over bijvoorbeeld loon, ziekte en het re-integratieproces. Op dergelijke vragen kunnen we met de juiste kennis kort en bondig antwoord geven. Daarnaast kunnen we indien nodig helpen bij andere zaken, zoals het voeren van de correspondentie als een situatie tussen werkgever en werknemer uit de hand loopt.
Wens je als werkgever de arbeidsrelatie met (wederzijds goedvinden van) een werknemer te beëindigen? Dan kunnen wij je bijstaan in het onderhandelen over de vaststellingsovereenkomst. Uiteraard stellen we deze vaststellingsovereenkomst ook voor je op. Aan de andere kant kunnen we een vaststellingsovereenkomst natuurlijk ook controleren als je zo’n overeenkomst als werknemer voor je neus hebt gekregen.
Ook als het einde van de arbeidsovereenkomst is genaderd, komen juristen van pas. Denk hierbij onder andere aan een werknemer die zich niet houdt aan een concurrentiebeding.
In het arbeidsrecht mag dus zowel een advocaat als een jurist een werkgever of werknemer bijstaan als de zaak voor de rechter komt. De kans is dus groot dat je juristen zoals ons net zo vaak in de rechtbank tegenkomt als een advocaat. Het liefst voorkomen wij natuurlijk dat we naar de rechter toe moeten, door onder meer conflicten buiten de rechter om op te lossen.
Kunnen wij jou helpen met arbeidsrechtelijke kwesties of heb je een vraag? Neem dan vooral contact met ons op.
Arbeidsrecht en sociale zekerheid