Lees meer

Meld je aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden nieuwsbrief
Neem contact met ons op
Contact

Tijdens een voetbalwedstrijd wordt een toeschouwer aan de zijlijn hard geraakt door een bal. Is de speler die de bal hard uittrapte aansprakelijk voor het letsel dat de man hieraan overhoudt? De rechtbank Rotterdam vindt van niet.

Een man kijkt vanaf de zijlijn naar een voetbalwedstrijd van zijn zoon en krijgt daarbij de bal hard tegen zijn hoofd. Hij valt op een betonnen plaat en raakt buiten bewustzijn. Door dit ongeval loopt hij ernstig hoofdletsel op en letsel aan zijn rechteroor. Zo is hij doof aan dit oor en heeft hij last van tinnitus, evenwichtsstoornissen, duizeligheid en cognitieve klachten. Ook is hij zijn reuk en smaak kwijt.

Opzettelijk en roekeloos

De man spant bij de rechtbank Rotterdam een rechtszaak aan tegen de speler die de bal tegen zijn hoofd trapte. Hij stelt dat die speler zich bewust opzettelijk en roekeloos heeft gedragen door een bal met volle snelheid en kracht in het publiek te trappen. De speler had weliswaar niet het doel om de man letsel toe te brengen, maar hij zou wel de tijd en mogelijkheid hebben gehad om een andere keuze te maken dan de bal met volle snelheid en kracht uit te trappen in de richting van het publiek. De man vraagt de rechtbank daarom de speler te veroordelen tot het betalen van een vergoeding voor materiële en immateriële schade, tot een bedrag van maximaal 100.000 euro.

Geen bewust handelen

De speler stelt dat hij als verdediger speelde en anticipeerde op een diepe bal, zodat de tegenpartij de bal niet zou kunnen bemachtigen. Hij schoot de bal uit, omdat hij dacht dat dit de beste beslissing was om geen balverlies te lijden. Over de manier waarop hij dit kon doen, dacht hij op dat moment niet na, zo is zijn verklaring.

Volgens verklaringen van andere toeschouwers werd de bal uitgespeeld met een erg harde trap. Volgens hen had de speler voor een andere oplossing kunnen kiezen, nu dit gebeurde op een afstand van vijf tot tien meter vanaf de zijlijn. Van een bewust handelen kan echter geen sprake geweest zijn, zo verklaren zij. Zo leek de speler erg te schrikken van wat er gebeurde en is hij oprecht zijn excuses komen maken.

Grotere risico’s

Een deelnemer aan een sport is naar een toeschouwer toe pas aansprakelijk als zijn handelen een zodanige onzorgvuldigheid oplevert dat dit niet inherent is aan een prestatiegerichte sportbeoefening, zo oordeelt de rechtbank. Daarnaast wordt een wedstrijdsituatie in het algemeen gekenmerkt door het feit dat deelnemers grotere risico’s nemen dan in het gewone maatschappelijke verkeer gebruikelijk is. Dat de man toekeek en niet aan de wedstrijd deelnam, maakt hierbij geen verschil.

Ook is er volgens de rechtbank geen enkel aanknopingspunt te vinden voor de conclusie dat de speler welbewust het risico voor lief heeft genomen dat een toeschouwer bij het uitspelen van de bal hard geraakt zou kunnen worden. Hoewel het incident een noodlottige afloop heeft gehad, kan er niet worden aangenomen dat de speler een abnormaal gevaarlijke gedraging heeft verricht, aldus de rechtbank. De vordering wordt daarom afgewezen.

ECLI:NL:RBROT:2022:2411

Bron: Rechtbank Rotterdam | jurisprudentie | ECLI:NL:RBROT:2022:2411 C/10/618131 / HA ZA 21-405 | 29-03-2022

Vraag vrijblijvend een offerte aan

    Neem contact met mij op
    Liever direct contact opnemen?