Lees meer

Meld je aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden nieuwsbrief
Neem contact met ons op
Contact

Heb jij een vaststellingsovereenkomst van jouw werkgever ontvangen? Of verwacht je binnenkort een vaststellingsovereenkomst te ontvangen? Dan is de beste tip die we kunnen geven: teken niet direct na ontvangst. In een vaststellingsovereenkomst worden namelijk vaak fouten gemaakt.  Fouten in een vaststellingsovereenkomst kunnen vervelende gevolgen hebben. Een juridische check is daarom erg verstandig!

Wat is een vaststellingsovereenkomst?

Een vaststellingsovereenkomst is een overeenkomst tussen twee of meer partijen waarin afspraken worden vastgelegd. Zo wordt in het arbeidsrecht een vaststellingsovereenkomst gebruikt om afspraken tussen een werkgever en werknemer over de beëindiging van het arbeidscontract vast te leggen.

Veelvoorkomende fouten in een vaststellingsovereenkomst

Zoals gezegd, staan er vaak fouten in een vaststellingsovereenkomst. Enkele van deze veelvoorkomende fouten zijn:

  • Geen bedenktermijn;
  • Geen rekening houden met een (mogelijke) WW-uitkering;
  • Een verkeerde einddatum;
  • Transitievergoeding

Geen bedenktermijn

Als er geen bedenktijd in een vaststellingsovereenkomst staat, geeft dit vaak de indruk dat je als werknemer niet meer terug kan komen op de vaststellingsovereenkomst. Dit is vooral vervelend als je direct na ontvangst onder druk de vaststellingsovereenkomst hebt ondertekend. Het is daarom belangrijk om te weten dat je als werknemer juist wel een bedenktermijn van 14 dagen hebt. Dit is namelijk wettelijk geregeld. Deze 14 dagen beginnen te lopen zodra overeenstemming over de vaststellingsovereenkomst is bereikt. Als er geen bedenktermijn wordt opgenomen in de vaststellingsovereenkomst, dan geldt er zelfs een termijn van drie weken op grond van de wet!

Geen rekening houden met een WW-uitkering

Wil je na het ondertekenen van de vaststellingsovereenkomst aanspraak maken op een WW-uitkering? Voor ontvangst van een WW-uitkering moet je voldoen aan de vereisten die het UWV voorschrijft. In de vaststellingsovereenkomst moet daarom staan dat jouw werkgever het initiatief heeft genomen tot de beëindiging van de arbeidsovereenkomst. Daarnaast is het belangrijk dat duidelijk blijkt dat jou als werknemer geen enkel verwijt treft en er geen dringende reden ten grondslag ligt aan het ontslag. Een dringende reden is bijvoorbeeld aanwezig als sprake is geweest van diefstal. De beëindigingsgrond moet verder neutraal staan omschreven. Hierbij kun je denken aan een verschil van inzicht. Ook mag je niet ziek zijn als je tekent, je hebt dan geen recht op WW of ziektewet.

Een verkeerde einddatum

Het komt regelmatig voor dat er een einddatum wordt opgenomen in een vaststellingsovereenkomst, terwijl er geen rekening wordt gehouden met de juiste opzegtermijn. Wordt in de vaststellingsovereenkomst een te korte opzegtermijn aangehouden? Dan kun je een periode zonder inkomen komen te zitten. Het UWV kent namelijk pas een uitkering toe vanaf het moment dat het dienstverband zou zijn geëindigd als wel rekening zou zijn gehouden met de juiste opzegtermijn. Daarom is het van belang om goed naar de einddatum in de vaststellingsovereenkomst te kijken.

Wil je weten of de einddatum klopt? Dan dien je eerst te kijken of er een opzegtermijn is overeengekomen in de arbeidsovereenkomst of dat er een opzegtermijn in een van toepassing zijnde cao staat genoemd. Is dit niet het geval, dan dient aangesloten te worden bij de opzegtermijnen die in de wet staan genoemd. De opzegtermijn in de arbeidsovereenkomst kan overigens in strijd zijn met de wet en/of cao waardoor deze niet geldig kan zijn.

Transitievergoeding in VSO

Je hebt vast wel eens gehoord van het begrip transitievergoeding. Bij een transitievergoeding ontvang je een bedrag van jouw werkgever ter compensatie voor het feit dat jouw werkgever de arbeidsovereenkomst heeft beëindigd. Wat niet iedereen weet is dat er voor een werkgever geen verplichting bestaat om een transitievergoeding op te nemen in de vaststellingsovereenkomst. Zelfs al zou het initiatief om een vaststellingsovereenkomst te sluiten vanuit de werkgever komen, spreek je uiteindelijk samen af dat dat er een einde wordt gemaakt aan de arbeidsrelatie.

Houdt dit dan in dat je jouw handtekening moet zetten onder een vaststellingsovereenkomst zonder transitievergoeding? Nee, zeker niet! Je mag namelijk altijd met je werkgever overeenkomen dat er wél een transitievergoeding in de vaststellingsovereenkomst wordt opgenomen. Ook al bestaat er voor de werkgever geen verplichting om dit te doen. Overigens zorgt dit vaak voor een sterke onderhandelingspositie. Als werknemer kun je namelijk altijd nog zeggen: geen transitievergoeding, geen vaststellingsovereenkomst. Want zou de werkgever jou via een andere weg ontslaan: via het UWV of de rechter, zou de werkgever niet alleen meer kosten maken en meer risico lopen (of het ontslag doorgaat) maar via deze wegen is de werkgever wel een transitievergoeding verschuldigd.

Wordt er in de vaststellingsovereenkomst een transitievergoeding opgenomen? Laat dan vooral iemand de transitievergoeding controleren. Bij de berekening van deze vergoeding gaat (helaas) vaak het een en ander mis. Zo worden bijvoorbeeld bepaalde looncomponenten, zoals een onregelmatigheidstoeslag, niet betrokken in de berekening. Het gevolg hiervan kan zijn dat je een deel aan transitievergoeding misloopt.

Juridische check VSO

Nu we een aantal aandachtspunten hebben genoemd, wil dit natuurlijk niet zeggen dat een juridische check onnodig is. Het is juist belangrijk om een vaststellingsovereenkomst goed te controleren om problemen te voorkomen. Het komt helaas voor dat een vaststellingsovereenkomst onzorgvuldig is opgesteld, waardoor een werknemer nadeel ondervindt. In dat geval is voorkomen beter dan genezen.

Wist je dat het gebruikelijk is dat er een juridisch budget in een vaststellingsovereenkomst wordt opgenomen om de vaststellingsovereenkomst juridisch te laten controleren? Dan kost een juridische check je niets! Ontbreekt zo’n budget? Kunnen we dit meenemen in de check richting werkgever.

Kunnen wij jou helpen met het controleren van een vaststellingsovereenkomst? Of heb je andere vragen? Laat het ons dan vooral weten.

Vraag vrijblijvend een offerte aan

    Neem contact met mij op
    Liever direct contact opnemen?