Lees meer

Meld je aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden nieuwsbrief
Neem contact met ons op
Contact

De Rijdende Rechter heeft er veel mee te maken: een burenruzie over een pad dat eigendom is van de een, maar door de ander mag worden gebruikt. In deze zaak maakt de rechter duidelijk dat de ‘gebruiker’ het pad niet tegen de wil van de eigenaar mag asfalteren.

Een man en een vrouw zijn buren. De man maakt, om zijn huis te kunnen bereiken, gebruik van een strook grond van 35 meter lang. Die grondstrook behoort tot het perceel van de buurvrouw. Tien jaar geleden hebben de buren afspraken gemaakt over de bestrating van het overpad. Dit is vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst. De buurvrouw beklinkerde de eerste 30 meter, de buurman betaalde daaraan € 2.000 mee. Op de laatste 5 meter gebeurde niets, omdat het asfalt nog in goede staat was. Wel plaatste de buurvrouw op het overpad twee drempels.

Eigendomsrecht

Twee jaar geleden heeft de buurman de laatste paar meter opnieuw laten asfalteren. Daarover ontstaat een conflict dat de rechtbank Gelderland moet beslechten. De rechtbank stelt vast dat de oude asfaltlaag ligt op dat deel van het overpad dat van de buurvrouw is. Het verwijderen ervan door de buurman en het aanbrengen van een nieuwe asfaltlaag is een inbreuk op haar eigendomsrecht. In de vaststellingsovereenkomst staat niets over onderhoud aan het overpad. Maar het vervangen van de asfaltlaag was nodig voor het uitoefenen van de erfdienstbaarheid, stelt de buurman. Dat veegt de rechter van tafel. De buurman had niet dit deel van het overpad tegen de wil van de buurvrouw mogen asfalteren. Alleen de buurvrouw mocht beslissen hoe zij dat gedeelte van haar perceel wenst te verharden; als zij het recht van overpad van de buurman maar respecteert.

Kadaster

Inmiddels is door verjaring een erfdienstbaarheid van overpad ontstaan, ten gunste van het perceel van de buurman en ten laste van het perceel van de buurvrouw. De buurman wil dat dit wordt ingeschreven in het Kadaster. Volgens de rechtbank heeft hij daar geen belang bij, dat heeft hij pas als hij zijn huis wil verkopen. Dan is zo’n inschrijving van belang voor een eventuele koper. Maar de buurman heeft geen verkoopplannen.

Rechtsverwerking

Verder mocht de buurvrouw op haar deel drempels aanleggen, zolang de buurman het overpad kan gebruiken. De rechter is deze drempels zelf gaan bekijken en constateert dat zij geen serieuze belemmering voor de buurman opleveren. Toen de drempels werden aangelegd, tien jaar geleden, heeft hij er niet over geklaagd. Nu heeft hij zijn recht verwerkt om nog tegen het plaatsen van die drempels op te komen. De drempels mogen blijven liggen.

ECLI:NL:RBGEL:2023:1804

Bron: Rechtbank Gelderland | jurisprudentie | ECLI:NL:RBGEL:2023:1804 C/05/395045 / HA ZA 21-546 | 28-03-2023

Vraag vrijblijvend een offerte aan

    Neem contact met mij op
    Liever direct contact opnemen?