Loud - Juridisch Advies & Mediation
09-10-2019 | default
Lees meer
Tijdens de proeftijd kan een arbeidsovereenkomst met onmiddellijke ingang opgezegd worden. Hoe lang de proeftijd mag zijn staat in de wet of de cao. Verder dient de proeftijd schriftelijk te zijn aangegaan.
In de proeftijd ontslag aanzeggen doordat bepaalde gegevens niet tijdens de sollicitatieprocedure zijn gemeld door werknemer? Ook opleggen geblazen.
Bij ziekte en zwangerschap mag een werknemer niet ontslagen worden. Deze opzegverboden gelden in beginsel niet als wordt opgezegd tijdens de proeftijd. Maar het is opletten. Er wordt ook gekeken naar de reden van opzegging, en de reden mag niet discriminatoir zijn (in strijd met de gelijke behandelingswetgeving). Lees hieronder kort over een uitspraak bij chronische ziekte.
In 2017 heeft Het College voor de Rechten van de Mens besloten dat de werkgever zich schuldig maakte aan verboden onderscheid om grond van de Wet gelijke behandelingen op grond van handicap of chronische ziekte. De werknemer vertelde nadat ze in dienst kwam dat ze een ZW-uitkering ontving (doordat ze bevallen was van haar kind) en eerder een burn-out had gehad (nu niet meer). Doordat ze dit niet tijdens de sollicitatie had verteld, was het vertrouwen van de werkgever beschaamd. Ook vroeg de werkgever zich af of de hectische en stressvolle functie wel voor mevrouw was, nu werkgever bekend werd met de eerdere burn-out.
Oordeel van het College
Bij proeftijdontslag tijdens zwangerschap kan een werknemer een beroep doen op het ontslagverbod tijdens zwangerschap, het verboden onderscheid op grond van geslacht en strijdigheid met goed werkgeverschap. Het is dan aan werkgever om aan te tonen dat de reden van ontslag anders is. Reden voor de werkgever zou kunnen zijn dat hij twijfelt aan het functioneren van de werkgever, het is aldus aan werkgever om het ontslag correct te onderbouwen. Zie ook de uitspraak van de kantonrechter Den Bosch van 22 januari 2015.
Discriminatie in de werksituatie is in strijd met de gelijke behandelingswetgeving, en verboden. Discriminatiegronden zijn: nationaliteit, geslacht, seksuele gerichtheid, godsdienst, levensovertuiging en politieke gezindheid, ras en burgerlijke staat, deze wetten beschermen ook ontslag wegens leeftijd, handicap of chronische ziekte.
Samenvattend
Als er sprake is van ziekte of zwangerschap tijdens de proeftijd, is het aan de werkgever om schriftelijk ontslag aan te geven en op de juist wijze te onderbouwen. Risico is dat het ontslag door de werknemer als discriminatoir of onzorgvuldig wordt aangemerkt als er sprake is van ziekte, zwangerschap of handicap / chronische ziekte. Verder zullen zich veel werkgevers kunnen vinden in de redenering van de werkgever in de uitspraak over chronische ziekte, toch mag een werkgever niet discrimineren en dient dat mee te nemen in zijn afweging. Dit stelt werkgevers vaak in een moeilijke situatie waarbij advies zeer waardevol kan zijn.
Vragen over bovenstaande? Neem vrijblijvend contact met ons op door te bellen naar 0413 – 76 75 40.
Bron: Mw. mr. S.H.A. de Kleijne
Arbeidsrecht en sociale zekerheid