Lees meer

Meld je aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden nieuwsbrief
Neem contact met ons op
Contact

De roddelpers (o.a. Story en Shownieuws) kopte vorige week dat Rachel Hazes gelijk heeft gekregen in het gezinsdrama en dat de rechter Rachel Hazes in het gelijk heeft gesteld. Dit wordt gebracht als grote overwinning terwijl bij het lezen van de uitspraak al gauw duidelijk wordt dat er eigenlijk een grote leemte zit in de opgestelde vaststellingsovereenkomst; het ontbreken van een boetebeding.

Wat was er aan de hand? Een ex-werknemer van een bedrijf waar Hazes directeur van was, heeft een vaststellingsovereenkomst met dit bedrijf gesloten om het dienstverband te beëindigen. In deze overeenkomst kunnen ook aanvullende afspraken worden gemaakt die voortduren na het dienstverband. Zo ook een geheimhoudingsbeding. In de regel wordt hierbij ook een boetebeding opgenomen. Enerzijds om een extra prikkel tot nakoming te bieden. Anderzijds om een meer praktische reden. Concrete schade bij schending van een geheimhouding is namelijk lastig om aan te tonen. Zonder schade geen schadevergoeding. Indien een boetebeding is gekoppeld aan schending van een beding hoef je schade niet aan te tonen. Je kunt simpelweg de boete vorderen.

Zonder boetebeding sta je met lege handen na schending geheimhouding

Het bedrijf heeft in onderhavige een geheimhoudingsbeding bedongen met ex-werknemer voor wat betreft de privéaangelegenheden van de directeur (Hazes). Aan dit geheimhoudingsbeding was echter geen boetebeding gekoppeld. De rechter heeft nu vastgesteld dat de ex-werknemer het geheimhoudingsbeding wel heeft geschonden, maar dat hier geen consequenties aan kunnen worden verbonden. De rechter oordeelt dat geen concrete schade is aangetoond, waardoor ook geen schadevergoeding kan worden toegewezen. Ex-werkgever moet hierbij ook nog eens haar eigen proceskosten betalen. Een overwinning vind ik het dus zeker niet te noemen. De profilering in de media schetst een verkeerd beeld wat mij betreft. In dit geval een wijze (dure) les voor Hazes: zorg dat je overeenkomsten in orde en volledig zijn.

Een mooi voorbeeld dat laat zien dat advies inwinnen bij een vaststellingsovereenkomst kan lonen. Neem gerust contact op met ons!

Vindplaats: ECLI:NL:RBMNE:2022:3961

Auteur: mr. Mayke Hupkes-van den Brink

Vraag vrijblijvend een offerte aan

    Neem contact met mij op
    Liever direct contact opnemen?