Lees meer

Meld je aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden nieuwsbrief
Neem contact met ons op
Contact

Een werknemer wordt ten onrechte op staande voet ontslagen. Heeft hij recht op een billijke vergoeding en transitievergoeding?

Een agrarisch medewerker (een Roemeense arbeidsmigrant) loopt tijdens zijn werk een fractuur op aan zijn hand. Het herstel duurt lang, het re-integratieproces schiet volgens zijn werkgever niet op. Op een dag is hij het zat en zoekt hij zijn werknemer op in zijn appartement, dat op het bedrijfsterrein van de werkgever staat.

De werknemer wil hem echter niet binnenlaten. Hij slaat zijn werkgever op zijn borst. Deze rent weg maar wordt door de werknemer achtervolgd, die hem opnieuw wil slaan. De werkgever ontslaat hem op staande voet. Volgens de werknemer ontbreekt een dringende reden voor het ontslag, zodat dit in strijd is met het Burgerlijk Wetboek. Uiteindelijk berust hij in het ontslag maar hij eist een billijke vergoeding van 15.000 euro, een transitievergoeding van 333 euro en een smartengeldvergoeding van 5.000 euro.

Onrechtmatige opzegging

De rechtbank Gelderland gelooft het relaas van de werkgever niet. Er is niet geslagen, de werknemer heeft zijn baas enkel uit het appartement geduwd omdat deze geen toestemming had om naar binnen te gaan en dit binnentreden ook niet noodzakelijk was. Later geeft de werkgever toe dat de werknemer hem heeft ‘aangeraakt’. Dat aanraken of duwen is geen grond voor ontslag op staande voet. Ook denkt de kantonrechter dat het achtervolgen niet echt is gebeurd. Er is dus sprake van een onrechtmatige opzegging.

Billijke vergoeding

In dat geval kan de kantonrechter de werknemer een billijke vergoeding toekennen – de werkgever heeft immers ernstig verwijtbaar gehandeld. De hoogte van die vergoeding is niet afhankelijk van de duur van het dienstverband van de man of zijn salaris, wel van de uitzonderlijke omstandigheden van het geval. De kantonrechter kijkt ook naar de arbeidskansen van de werknemer, die met zijn handfractuur niet volledig inzetbaar is. De billijke vergoeding wordt vastgesteld op 8.000 euro bruto. Een billijke smartengeldvergoeding krijgt hij niet: een Roemeense psychiater had laten weten dat de werknemer ‘reactieve angstklachten heeft als gevolg van arbeidsconflicten in Nederland’, maar zonder verdere onderbouwing of een psychiatrisch consult is dat onvoldoende voor smartengeld. Wel krijgt hij een transitievergoeding van 580 euro.

Bron:Rechtbank Gelderland| jurisprudentie| ECLI:NL:RBGEL:2021:5546| 02-11-2021

Vraag vrijblijvend een offerte aan

    Neem contact met mij op
    Liever direct contact opnemen?