Lees meer

Meld je aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden nieuwsbrief
Neem contact met ons op
Contact

Een netbeheerder heeft elektriciteitskabels aangelegd onder de grond van een privéterrein. De bewoners willen dat de kabels worden verwijderd omdat ze bang zijn dat hun gezondheid hierdoor wordt aangetast. De rechtbank oordeelt dat de kabels mogen blijven liggen.

Ongeveer 33 meter onder de grond van een privéperceel heeft een netbeheerder elektriciteitskabels en glasvezelkabels gelegd. De bewoners, een man en een vrouw, hebben al een half jaar last van hoofdpijn. Ze denken dat dit door de bekabeling komt. Daarom willen ze dat de kabels binnen één maand worden verwijderd, en stappen daarvoor naar de rechtbank Rotterdam.

Onder de oppervlakte

Op grond van de wet is de eigenaar van grond bevoegd om de ruimte onder de oppervlakte te gebruiken. Die ruimte mag op basis van de wet ook door anderen worden gebruikt. Dit mag alleen als het gebruik zo diep onder de grond is dat er voor de eigenaar van het perceel geen reden is om daar tegen te zijn.

Hoofdpijn

De bewoners vinden dat zij zelf mogen weten wat er onder hun grond gebeurt. De bewoners hebben niet uitgelegd waarvoor ze de ruimte op een diepte van 33 meter zelf zouden willen gebruiken. Wel zijn ze bang dat de straling van de kabels schadelijk kan zijn voor hun gezondheid. Ze willen dat risico niet nemen. De bewoners hebben al een half jaar last van hoofdpijn. Dat komt volgens de bewoners door de kabels. Ze hebben aan de rechter artikelen gegeven over het effect van elektriciteitskabels op de gezondheid.

Grenswaarde

De netbeheerder heeft laten zien dat er geen elektrisch veld ontstaat onder de grond, omdat er metalen mantelbuizen om de kabels zitten. Wel kán er een elektromagnetisch veld ontstaan, maar de straling daarvan ligt ver onder de geadviseerde grenswaarde. Dit komt doordat de elektromagnetische velden van de verschillende kabels elkaar uitdoven en doordat de kabels diep onder de grond liggen.

Afwijzing

De rechtbank oordeelt dat de netbeheerder de kabels mag laten liggen. Hoe vervelend de hoofdpijn ook is, de klachten zijn niet onderbouwd door bijvoorbeeld een verklaring van een arts. De klachten zijn ook pas een aantal maanden na het in gebruik nemen van de kabels begonnen en niet meteen. De artikelen die de bewoners hebben laten zien gaan over hoogspanningskabels en niet over elektriciteitskabels onder de grond. Ook de publicaties brengen de rechtbank daarom niet op andere gedachten.

ECLI:NL:RBROT:2023:12399

Bron: Rechtbank Rotterdam | jurisprudentie | ECLI:NL:RBROT:2023:12399 | 31-01-2024

Vraag vrijblijvend een offerte aan

    Neem contact met mij op
    Liever direct contact opnemen?