Loud - Juridisch Advies & Mediation
23-12-2020 | Algemeen
Lees meer
Vanaf 1 december geldt de bekende mondkapjesplicht. Deze houdt in dat in publieke binnenruimtes iedereen verplicht is om een mondkapje te dragen. Dat geldt uiteraard ook voor werknemers als deze werkzaam zijn in een publieke binnenruimte, zoals een supermarkt of luchthaven, maar ook bij contactberoepen, waaronder de fysiotherapiepraktijk of de kapper.
Tijdens het werk is de werkgever verplicht om te zorgen voor een veilige werkomgeving. De werkgever moet dus mondkapjes ter beschikking stellen of het mogelijk maken dat de werknemers hun mondkapjes kunnen declareren bij de werkgever. Dit mag ook een stoffen mondkapje zijn wat in de wasmachine gereinigd kan worden als het beroep geen medisch mondkapje voorschrijft.
In een niet-openbare ruimte kan een werkgever de werknemers toch verplichten om een mondkapje te dragen als hij daarmee kan zorgen voor een veilige werkomgeving. Bijvoorbeeld in een winkel waar veel contact is met klanten of bij een balie. Slechts het plaatsen van spatschermen bij een balie is niet altijd voldoende. Collega’s kunnen onderling wel contact hebben of zich over de werkvloer verplaatsen. Het is dus aan te raden om mondkapjes te verplichten bij verplaatsingen over de werkvloer.
Stelt u als werkgever het dragen van mondkapjes binnen uw bedrijf verplicht, dan bent u ook verantwoordelijk voor de kosten hiervoor. U moet de mondkapjes beschikbaar stellen of deze vergoeden aan uw werknemers.
Enkele personen zijn in de wet uitgezonderd van het dragen van een mondkapje, waaronder medische beperkingen en bij opnamen voor beeld en/of geluid. Voor tv of radio is een mondkapje dus niet verplicht. Worden er bedrijfsfoto’s of een promotievideo gemaakt binnen uw bedrijf dan mogen de mondkapjes dus tijdelijk af.
Nu zal het uiteraard voorkomen dat een werknemer geen mondkapje wil dragen. Dat kan uit principiële overwegingen zijn, maar ook medisch. Als medische uitzondering wordt enkel aangenomen een aandoening aan het gezicht, waardoor het fysiek niet mogelijk is om een mondkapje te dragen, mensen met een longaandoening die problemen krijgen met de ademhaling door het dragen van een mondkapje, mensen met een verstandelijke beperking of psychische aandoening die in paniek kunnen raken of ontregeld raken door het dragen van een mondkapje en doven en slechthorenden die afhankelijk zijn van liplezen en hun begeleiders.
U mag aan een weigerende werknemer vragen of deze kan aantonen dat hij onder een van de bovengenoemde categorieën valt, maar mag niet verplicht worden om medische informatie te verstrekken. Wil de werknemer toch geen mondkapje dragen, dan moet hij op een andere wijze aantonen dat hij uitgezonderd is.
Als werkgever moet je blijven zorgen voor een veilige werkomgeving ook richting de andere werknemers. Kan de betreffende werknemer bijvoorbeeld een faceshield wel dragen ondanks zijn beperking, dan zal de werknemer voor deze optie moeten gaan.
Blijft de werknemer weigeren zonder reden of om een principiële reden, dan is het raadzaam om deze werknemer erop te blijven aanspreken en tijdig officieel (schriftelijk) te waarschuwen. Vervolgens zijn ook meer disciplinaire maatregelen mogelijk.
Auteur: Michelle Nooijen
Arbeidsrecht en sociale zekerheid