Lees meer

Meld je aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden nieuwsbrief
Neem contact met ons op
Contact

De minister van Financiën heeft Kamervragen beantwoord over het uitsluiten als klant van kleinere autobedrijven door de Rabobank. De reden hiervoor is dat de tweedehands-autosector gevoelig is voor het witwassen van geld. Volgens de minister is het aan de banken om te bepalen met welke cliënten zij een zakelijke relatie aangaan of voortzetten. Naar zijn mening is er voor alle klantgroepen voldoende toegang tot bancaire dienstverlening. Een verhoogd risico binnen een sector betekent volgens de minister niet dat een groep klanten als geheel geweigerd moet worden. Bij het weren van een groep klanten op basis van een bepaalde jaaromzet lijkt er geen sprake te zijn van een individuele risicobeoordeling. Dat is onwenselijk.

De minister geeft aan dat op dit moment een wetsvoorstel in voorbereiding is dat het verrichten van contante betalingen voor goederen van € 3.000 euro of meer verbiedt, om de risico’s op witwassen te beperken.

Volgens de minister moeten banken en de automotive sector zelf afspraken maken om de risico’s op witwassen te verkleinen en zo de toegang tot het betalingsverkeer te garanderen. De minister wil in overleg met de banken, de Nederlandsche Bank en de sector vaststellen welke maatregelen effectief en proportioneel zijn om de risico’s op witwassen te verkleinen. De minister is voornemens om de Leidraad ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme zo aan te passen om duidelijk te maken dat het feit dat bepaalde typen cliënten of producten een verhoogd risico meebrengen geen reden kan zijn om dit type cliënten categoraal te weigeren.

Bron: Ministerie van Financiën | publicatie | 2021-0000180721 | 07-09-2021

Vraag vrijblijvend een offerte aan

    Neem contact met mij op
    Liever direct contact opnemen?