Loud - Juridisch Advies & Mediation
16-07-2024 | Overeenkomstenrecht
Lees meer
Een man en een vrouw hebben een islamitisch huwelijk. Feitelijk zijn ze al uit elkaar, maar de man wil niet meewerken aan de beëindiging van het religieus huwelijk. Daarom vraagt de vrouw de rechtbank Noord-Holland hem te verplichten daaraan mee te werken.
De vrouw wil dat het huwelijk eindigt. Als zij met een andere man trouwt, een gezin sticht of alleen naar een islamitisch land reist, zal ze bij het voortbestaan van het religieus huwelijk in de meeste islamitische landen worden beschouwd als een overspelige vrouw. Dat kan leiden tot eerwraak of strafvervolging. Daarnaast brengt dit huwelijk haar in een ondergeschikte positie, omdat zij volgens dit huwelijk verplicht is de man te gehoorzamen.
Op basis van de Nederlandse wet moet een partij bij een religieus huwelijk meewerken aan het beëindigen daarvan als de andere partij daarom vraagt, tenzij er zwaarwegende omstandigheden zijn waardoor dat niet kan worden gevraagd. Van dat laatste is hier geen sprake. De rechtbank vindt dan ook dat als de vrouw vraagt om beëindiging de man zijn medewerking moet verlenen.
Daar komt bij dat de vrouw door het religieuze huwelijk wordt beperkt in haar rechten en vrijheden. Door het bestaan van het huwelijk kan zij geen ander huwelijk aangaan, geen gezin stichten en niet zonder gevolgen naar een islamitisch land reizen. Daarnaast moet ze de man gehoorzamen. Deze beperkingen zijn volgens de rechtbank niet te rechtvaardigen, omdat het stel feitelijk uit elkaar is en de man en vrouw geen affectieve relatie meer hebben. De weigerachtige houding van de man levert daarom een onrechtmatige daad op tegenover de vrouw.
De rechtbank verplicht de man om binnen 14 dagen mee te werken aan beëindiging van het huwelijk. Hij moet daarbij alle handelingen verrichten die daarvoor volgens het islamitisch recht nodig zijn. De vrouw heeft van hem ook nog een bruidsgave tegoed van € 6.000. Dat bedrag moet hij aan haar betalen, beslist de rechtbank. De man wil op zijn beurt van de vrouw € 15.000, omdat hij aan de huishoudelijke kosten zou hebben meebetaald, of anders omdat ze voor dat bedrag gouden sieraden van hem heeft gekregen. De man vangt echter bot. Hij heeft onvoldoende kunnen aantonen dat hij die kosten heeft betaald. En die sieraden? Die kreeg de vrouw van haar schoonmoeder en een tante.
ECLI:NL:RBNHO:2024:5374
Arbeidsrecht en sociale zekerheid