Loud - Juridisch Advies & Mediation
22-02-2024 | Arbeidsrecht en sociale zekerheid
Lees meer
Goed nieuws! De vakantiedagen die je hebt opgebouwd in 2023, maar niet hebt opgenomen, zijn op 1 januari dit jaar niet verdwenen. De gedachte dat je ongebruikte opgebouwde vakantiedagen niet meer kunt gebruiken in het jaar daarna is simpelweg niet juist. Althans, niet helemaal. We leggen je daarom uit wat er gebeurt met deze overgebleven vakantiedagen. Grote kans dat jij dan dit jaar gewoon nog kunt gaan genieten van een paar extra welverdiende vakantiedagen.
Het kan goed zijn dat je gehoord hebt van ‘wettelijke vakantiedagen’ en ‘bovenwettelijke vakantiedagen’. We willen het natuurlijk niet te ‘juridisch’ maken. Toch zijn dit belangrijke begrippen en daarom leggen we je ze voor je uit.
De benaming van het begrip ‘wettelijke vakantiedagen’ verklapt de betekenis eigenlijk al. Dit zijn namelijk de vakantiedagen waar je volgens de wet recht op hebt. Het aantal vakantiedagen waar je als werknemer recht op hebt, bedraagt in principe vier keer de overeengekomen arbeidsduur per week.
Voorbeeld: stel je werkt vijf dagen per week, dan heb je in principe recht op 20 vakantiedagen per jaar.
Is jouw arbeidsduur uitgedrukt in uren over een bepaalde periode? Dan hanteren we de rekensom viermaal het gemiddelde aantal overeengekomen arbeidsuren per week.
Dit zijn de vakantiedagen die je niet op grond van de wet krijgt. De hoeveelheid bovenwettelijke dagen die jij hebt, zijn afhankelijk van het aantal wettelijke vakantiedagen. Heb je wettelijk gezien recht op 20 vakantiedagen in een jaar? Dan zijn de bovenwettelijke vakantiedagen simpel gezegd alle vakantiedagen die je ‘boven’ het wettelijk aantal vakantiedagen hebt. Hanteert jouw werkgever of de cao die van toepassing is bijvoorbeeld 25 vakantiedagen? Dan zijn 5 dagen hiervan bovenwettelijke vakantiedagen.
Bovenwettelijke vakantiedagen kun je afspreken met jouw werkgever, maar kun je dus ook krijgen doordat dit in een cao is bepaald. Deze cao moet dan uiteraard wel voor jou van toepassing zijn.
Dat kan zeker. In ieder geval als je nog wettelijke vakantiedagen over hebt. Deze overgebleven wettelijke vakantiedagen vervallen zes maanden na de laatste dag van het kalenderjaar waarin je deze vakantiedagen hebt opgebouwd. De overgebleven opgebouwde vakantiedagen uit 2023 kun je in principe dus tot 1 juli 2024 opnemen.
Van deze zes maanden mag alleen in jouw voordeel worden afgeweken. Het mag dus niet zo zijn dat je minder dan zes maanden de tijd krijgt om ze alsnog op te maken. Een langere periode mag wel.
Vakantiedagen vervallen niet na een half jaar indien je als werknemer redelijkerwijs niet in staat bent geweest om vakantie op te nemen. Hier is slechts sprake van in uitzonderlijke situaties. Een voorbeeld hiervan is als je ziek bent en je volledig bent vrijgesteld van re-integratieverplichtingen.
Heb jij bovenwettelijke vakantiedagen over uit een voorgaand jaar en/of dagen die je redelijkerwijs niet hebt kunnen opnemen voor het einde van het jaar? Dan geldt er een vervaltermijn van vijf jaar. De bovenwettelijke vakantiedagen de jij nog over hebt uit 2023 vervallen dus na 31 december 2028, mits je ze niet opneemt.
Als je naast wettelijke vakantiedagen ook bovenwettelijke vakantiedagen hebt en je neemt vakantiedagen op, dan worden deze vakantiedagen eerst afgetrokken van de vakantiedagen die als eerst vervallen. Dit zullen vaak de wettelijke vakantiedagen zijn, omdat deze een kortere vervaltermijn hebben dan de bovenwettelijke vakantiedagen. Maar het kan natuurlijk zomaar zijn dat je nog bovenwettelijke vakantiedagen overhebt van een aantal jaar terug.
Dat jouw overgebleven opgebouwde vakantiedagen uit 2023 zijn vervallen zodra het 2024 werd, is dus een fabeltje. Je kunt er in ieder geval tot 1 juli 2024 nog aanspraak op maken en misschien zelfs nog veel langer als ze bovenwettelijk zijn.
Heb jij vragen over vakantiedagen? Stel ze dan vooral.
Auteur: Amber Schut
Arbeidsrecht en sociale zekerheid