Lees meer

Meld je aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden nieuwsbrief
Neem contact met ons op
Contact

Uitgangspunt in het arbeidsrecht is dat gelijke arbeid in gelijke omstandigheden op gelijke wijze moet worden beloond. Toch is er op dat beginsel wat af te dingen.

Dat merkte een vrouw die sinds 2000 als Customer Management Agent (CM Agent) bij een telecombedrijf werkt. In 2014 wordt een nieuwe manier van functiewaardering ingevoerd. CM Agents gaan naar schaal CS, de vrouw echter naar schaal C5. In 2018 krijgen de CS-medewerkers een loonsverhoging, de vrouw niet. Zij vordert ook een loonstijging, van 1,71 euro per uur. Haar werkgever weigert dat: de vrouw had er in 2010 voor gekozen onder het oude arbeidsvoorwaardenpakket te blijven. De salarisverhoging valt onder het arbeidsvoorwaardenpakket dat zij in 2010 heeft afgewezen.

Gelijke beloning

De kantonrechter Maastricht wijst de vorderingen van de werkneemster ook af, waarna zij naar het hof ‘s-Hertogenbosch stapt. Uitgangspunt is dat gelijke arbeid in gelijke omstandigheden op gelijke wijze moet worden beloond. Toch is dat beginsel niet hard: een ongelijke beloning is alleen ongeoorloofd indien dit naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar is. Vast staat dat de vrouw en haar collega’s in schaal CS gelijke arbeid verrichten. Volgens de vrouw zijn de omstandigheden ook gelijk. Het hof vindt van niet: er is sprake van andere arbeidsvoorwaardenpakketten. Daardoor verdient de vrouw aanzienlijk meer dan de gemiddelde CM Agent, kan zij in haar salaris verder doorgroeien, heeft zij meer verlof en recht op een hogere bonus. Van gelijke omstandigheden is geen sprake.

Arbeidsvoorwaarden

Daar komt bij dat de vrouw er in 2010 zelf voor koos de oorspronkelijke arbeidsvoorwaarden te behouden in plaats van onder de gewijzigde arbeidsvoorwaarden van haar werkgever te vallen. Ze vond het beoordelingssysteem en de verlofregeling interessanter, nog steeds zou zij niet anders willen. Het was voor haar dus duidelijk wat haar arbeidsvoorwaarden én de gewijzigde arbeidsvoorwaarden inhielden. Ook dit vormt een objectieve rechtvaardigingsgrond voor het verschil in beloning.

Geen salarisverhoging

Dat geldt ook voor de salarisstijging die haar collega’s wel krijgen: het is volgens het hof redelijk en billijk dat de werkneemster geen recht heeft op deze salarisverhoging. Daar komt bij dat zij al aanzienlijk meer verdiende dan andere CM Agents en dat zij ook na de verhoging nog steeds meer verdient dan (het overgrote deel van) hen. Zelfs het feit dat zij al ruim 20 jaar goed functioneert en altijd hard heeft gewerkt (en zich nu gepasseerd voelt omdat zij niet dezelfde waardering krijgt als de andere CM Agents), leidt er niet toe dat zij ook een salarisverhoging krijgt.

ECLI:NL:GHSHE:2022:1026

 

Bron: Hof Den Bosch | jurisprudentie | ECLI:NL:GHSHE:2022:1026 | 19-04-2022

Vraag vrijblijvend een offerte aan

    Neem contact met mij op
    Liever direct contact opnemen?