Lees meer

Meld je aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden nieuwsbrief
Neem contact met ons op
Contact

Wie een product koopt dat allerlei gebreken vertoont, moet dit kosteloos kunnen laten repareren. Duurt de reparatie te lang, dan kan de koop worden ontbonden. De verkoper moet dan het volle bedrag terugbetalen.

Een vrouw koopt een elektrische scooter voor 2.777 euro. De scooter vertoont echter vaak problemen, die de winkel steeds kosteloos repareert. Na enkele maanden is er een nieuw probleem: het dashboard laat niet meer zien hoe vol de accu nog is. De winkel zegt toe dit te verhelpen. Als de vrouw na twee maanden de scooter nog niet terug heeft, ontbindt zij de koopovereenkomst en eist het aankoopbedrag terug. De winkel betaalt niet. De vrouw stapt naar de kantonrechter van de rechtbank Rotterdam. Die moet beoordelen of de koopovereenkomst rechtsgeldig buitengerechtelijk is ontbonden.

KvK-nummer

Volgens de winkel heeft de vrouw geen koopovereenkomst gesloten met de winkel maar met het hoofdkantoor. Ze heeft dus met de verkeerde partij de overeenkomst ontbonden. Maar dat ziet de kantonrechter toch anders. Op de factuur staat duidelijk ‘winkel’ en ook het KvK-nummer is van de winkel. De kantonrechter oordeelt dat dit KvK-nummer een zwaarwegende indicatie is dat de winkel de contractspartij is: dit nummer dient als unieke identificatie van de betrokken onderneming. Ook het btw-nummer is van de winkel.

Herstel

In het Burgerlijk Wetboek staat dat iemand een koopovereenkomst mag ontbinden wanneer het product niet voldoet aan de overeenkomst. Is er slechts een geringe afwijking van het product, dan kan dit niet. Ontbinden kan pas wanneer herstel of vervanging niet binnen een redelijke termijn en zonder ernstige overlast voor de koper geschiedt.

Redelijke tijd

De scooter beantwoordde niet aan de overeenkomst. Voor het gebruik van een elektrische scooter is het van groot belang dat duidelijk is hoe vol de accu is. De scooter gaf die informatie niet. Na twee maanden was de scooter nog niet gerepareerd. Daarmee staat vast dat de winkel niet binnen redelijke tijd en zonder ernstige overlast voor de vrouw de scooter heeft hersteld. De vrouw mocht de overeenkomst ontbinden.

Waardedaling

Moet de winkel het aankoopbedrag terugbetalen? Volgens de winkel is er 1.200 kilometer met de scooter gereden, die is nu in waarde gedaald. De winkel vindt 800 euro een redelijk bedrag. Daar is de kantonrechter het niet mee eens. De vrouw heeft op goede gronden het recht op ontbinding van de koop ingeroepen. Het risico van de waardedaling komt voor rekening van de winkel. Die moet dan ook het volle bedrag terugbetalen.

ECLI:NL:RBROT:2022:5286

Bron: Rechtbank Rotterdam | jurisprudentie | ECLI:NL:RBROT:2022:5286 9621042 | 30-06-2022

Vraag vrijblijvend een offerte aan

    Neem contact met mij op
    Liever direct contact opnemen?