Lees meer

Meld je aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden nieuwsbrief
Neem contact met ons op
Contact

De tandartsrekening voor een patiënt arriveert op zijn oude adres; de herinnering op zijn nieuwe adres. Onzorgvuldig, vindt de patiënt en hij weigert de bijkomende kosten te betalen. Toch veroordeelt de kantonrechter hem daartoe.

Een man ondergaat enkele behandelingen bij zijn tandarts, wat € 358 kost. De tandarts draagt de factuur over aan een bedrijf dat de invordering verder regelt. De zorgverzekeraar vergoedt € 250. Het bedrijf stuurt de patiënt dan nog een rekening voor € 108, en later een betalingsherinnering. Hij moet binnen vijftien dagen betalen, anders is hij ook buitengerechtelijke kosten verschuldigd (€ 40). De patiënt betaalt niet.

Adreswijziging

Het bedrijf, dat voor de tandarts de rekeningen incasseert, stapt naar de kantonrechter van de rechtbank Amsterdam, en vordert de hoofdsom en de incassokosten. De patiënt erkent de behandelingen. Het probleem zit in zijn verhuizing: de rekening kwam binnen op zijn oude adres; de herinnering op zijn nieuwe adres. Hij zegt dat hij deze adreswijziging heeft doorgegeven aan de tandarts. Het bedrijf had excuses moeten aanbieden vanwege de verkeerde adressering en had de oorspronkelijke factuur naar zijn nieuwe adres moeten sturen: dan had hij de rekening betaald. Het bedrijf heeft onzorgvuldig gehandeld en daarom wil de patiënt de bijkomende kosten niet betalen.

Niet onzorgvuldig

Het bedrijf erkent dat de factuur naar het oude adres is gestuurd, maar betwist dat de patiënt tijdig een adreswijziging heeft doorgegeven aan de tandarts. Dat laatste is niet relevant, vindt de kantonrechter. De patiënt heeft zeker de betalingsherinnering ontvangen en had de factuur dus zonder bijkomende kosten kunnen betalen. Dat het bedrijf onzorgvuldig heeft gehandeld, wordt door de kantonrechter niet gevolgd. De patiënt moet de hoofdsom gewoon betalen.

Incassokosten

Dat geldt ook voor de buitengerechtelijke incassokosten. De herinneringsbrief voldoet aan de wettelijke eisen: wie binnen twee weken na de herinnering niet betaalt, loopt het risico € 40 extra te moeten betalen. De patiënt werd in de gelegenheid gesteld het bedrag zonder bijkomende kosten te betalen, maar heeft dit niet gedaan. Het bedrag aan buitengerechtelijke incassokosten komt overeen met het tarief dat is bepaald in het Besluit vergoeding voor buitengerechtelijke incassokosten, en dat moet de patiënt ook betalen. Daarboven moet de patiënt als verliezende partij de proceskosten (€ 313) betalen.

ECLI:NL:RBAMS:2023:7337

Bron: Rechtbank Amsterdam | jurisprudentie | ECLI:NL:RBAMS:2023:7337 10635357 CV EXPL 23-10475 | 22-11-2023

Vraag vrijblijvend een offerte aan

    Neem contact met mij op
    Liever direct contact opnemen?