Lees meer

Meld je aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden nieuwsbrief
Neem contact met ons op
Contact

Een echtpaar koopt een woning op een eilandje bij de Zuid-Hollandse Kagerplassen. Zij willen daar een recreatiewoning bouwen. Er is geen vaste brugverbinding met het vasteland. Het eiland kan alleen worden bereikt met de veerpont van een maatschap, die op het eiland een kaasboerderij runt. Het echtpaar mocht de pont op basis van een gebruiksovereenkomst aanvankelijk tegen betaling gebruiken. Als dat van de kaasboer niet meer mag, begint het echtpaar een procedure bij de rechtbank Den Haag. De rechter gaat zelf op en om het eiland kijken om zich een goed beeld van de situatie te vormen.

Volgens de eigenaren van de pont is deze kwetsbaar. Ze besluiten daarom dat alleen de vaste eilandbewoners hiervan gebruik mogen maken. Het echtpaar moet maar een eigen vaartuig aanschaffen. Nu de maatschap eigenaar is van de pont, aldus de rechtbank, mag deze ook bepalen met wie zij een gebruiksovereenkomst sluit. In de bestaande gebruiksovereenkomst staat niets over de duur hiervan: het betreft dan een duurovereenkomst voor onbepaalde tijd, maar ook die kan worden opgezegd. Daarvoor moet wel een voldoende zwaarwegende grond bestaan, vindt de rechtbank, zeker nu de particuliere pont de enige mogelijkheid is om het eiland te bereiken.

(On)zorgvuldig gebruik

Volgens de kaasboer gebruiken de woningeigenaren de pont onzorgvuldig. De kaasboer heeft een groot belang bij een goed functionerende pont want die is nodig voor de bedrijfsvoering, en mag niet beschadigd raken. Maar dat de woningeigenaren de pont niet goed gebruiken, is niet aangetoond, oordeelt de rechtbank, en op die grond kan de gebruikersovereenkomst dan ook niet worden opgezegd.

Geen onbeperkt gebruik

Mogen de woningeigenaren dan onbeperkt gebruik maken van de pont, zoals zij wensen? Nee, dat ook weer niet. Zij betalen slechts € 375 per jaar, vast eilandbewoners € 1.000. Het merendeel van de kosten van de pont wordt gedragen door de kaasboer zelf. Juist door het lage tarief kunnen ze de pont niet onbeperkt gebruiken.

Geen bouwwerkzaamheden

Afspraken over hoe vaak zij dat wel mogen, staan niet op papier. De rechtbank vindt het redelijk dat de kaasboer het toestaat dat ook familie en vrienden met de pont het echtpaar kunnen bezoeken, en ook werklieden als die aan het huis moeten klussen – maar alleen onder begeleiding van de kaasboer. De pont mag niet worden gebruikt voor grote bouwwerkzaamheden die de woningeigenaren willen laten uitvoeren: het zou dan gaan om een veel frequenter en een veel zwaarder gebruik (bouwmachines en bouwmateriaal) van de pont, en daar zou de kaasboer niet altijd bij kunnen zijn. De woningeigenaren hebben onvoldoende aangetoond dat een dergelijk gebruik van de pont onder de gebruiksovereenkomst zou zijn toegestaan. Volgens de rechtbank zijn er alternatieve mogelijkheden om zonder gebruik van de pont op het eiland te gaan bouwen.

ECLI:NL:RBDHA:2024:13654

Bron: Rechtbank Den Haag | jurisprudentie | ECLI:NL:RBDHA:2024:13654 C/09/652575 / HA ZA 23-734 | 20-08-2024

Vraag vrijblijvend een offerte aan

    Neem contact met mij op
    Liever direct contact opnemen?