Lees meer

Meld je aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden nieuwsbrief
Neem contact met ons op
Contact

Doe jij zaken met een grote onderneming? Hoewel we alweer bijna aan het einde van de maand juli zijn, is het alsnog goed om te weten dat er vanaf 1 juli 2022 een kortere betalingstermijn geldt voor mkb’ers en zzp’ers. De wettelijke betalingstermijn voor grote bedrijven aan mkb’ers is geen 60 dagen meer, maar 30 dagen. Dit is positief nieuws voor mkb’ers en zzp’ers. Het gevolg van deze wijziging is namelijk dat grote ondernemingen facturen eerder dienen te betalen. Let wel op, want het kan ook inhouden dat overeenkomsten aangepast moeten worden.

Wat verstaan we onder een ‘groot bedrijf’?

Een onderneming wordt gezien als een groot bedrijf als twee van de drie van de volgende punten van toepassing zijn:

 • de onderneming heeft een balanstotaal van meer dan € 20 miljoen;
 • de onderneming heeft een netto-omzet van meer dan € 40 miljoen;
 • de onderneming heeft 250 werknemers of meer in dienst.

Belangrijk: de situatie moet zich zo voordoen dat het grote bedrijf handelt als afnemer.

Wat verstaan we onder ‘mkb’er’ in deze nieuwe regeling?

Mkb staat voor midden- en kleinbedrijf. Deze nieuwe regeling gaat daarom uit van:

 • kleine ondernemingen;
 • middelgrote ondernemingen;
 • micro-ondernemingen (ondernemingen met minder dan tien werknemers, een balanstotaal van maximaal € 350.000, – en een netto-omzet van maximaal € 700.000, -); en
 • zzp’ers.

Let op: valt jouw onderneming onder mkb of ben je een zzp’er, dan is het voor de nieuwe regeling nog de bedoeling dat je producten of diensten verleend aan een groot bedrijf.

Overeenkomsten en voorwaarden aanpassen!

Bij alle nieuwe overeenkomsten moet de (nieuwe) wet gevolgd worden. Bij de overeenkomsten die zijn aangegaan voor 1 juli 2022 geldt een overgangstermijn van één jaar. Hierdoor hoeven de al bestaande overeenkomsten niet hals over kop aangepast worden. Zorg er in ieder geval voor dat alle overeenkomsten op 1 juli 2023 wél overeenkomen met de nieuwe betalingstermijn van 30 dagen.

Belangrijk: Als je nu termijn van langer dan 30 dagen (bijvoorbeeld 60 dagen) overeenkomt, dan is deze bepaling nietig. Je kunt dit zien alsof de bepaling uit je overeenkomst wordt gehaald. Vervolgens gaat de termijn van 30 dagen automatisch gelden.

 30 dagen verstreken? Dan kun je rente vorderen!

Betaalt het grote bedrijf niet binnen dertig dagen? Dan kun je vanaf het moment dat de betalingstermijn is verstreken de wettelijke handelsrente (van 8%) of de overeengekomen contractuele rente vorderen.

Vraag jij je af of jij deze nieuwe wet moet toepassen of kunnen wij helpen bij het nagaan of je aan de nieuwe wet voldoet? Twijfel dan vooral niet om contact met ons te nemen!

Vraag vrijblijvend een offerte aan

  Neem contact met mij op
  Liever direct contact opnemen?