Loud - Juridisch Advies & Mediation
07-03-2022 | Ondernemingsrecht
Lees meer
Het is belangrijk om te weten dat de termijn om een UBO in te schrijven bijna verloopt. Ondernemingen moeten hun UBO’s uiterlijk 27 maart aanstaande hebben ingeschreven. Doet je dit als onderneming niet voor de gegeven termijn? Dan pleeg je een economisch delict en riskeer je een boete…
UBO staat voor ‘Ultimate Beneficial Owner’. In andere woorden is een UBO de uiteindelijke belanghebbende van een organisatie. Per juridische ‘rechtsvorm’ (denk aan de bv, nv, stichting, vof, maatschap, vereniging, etc.) van een organisatie kan de UBO verschillen. Over het algemeen verstaan we onder een UBO: de natuurlijke persoon die direct of indirect een financieel belang heeft in de onderneming van meer dan 25% of die op welke wijze dan ook de feitelijke zeggenschap heeft over de onderneming.
Op 27 september 2020 is het UBO-register voor vennootschappen en andere juridische entiteiten in Nederland geïntroduceerd. Vanaf die datum worden alle nieuwe rechtspersonen pas in het handelsregister ingeschreven nadat alle UBO’s zijn opgegeven in het UBO-register. Alle al bestaande entiteiten dienen hun UBO’s vóór 27 maart 2022 in te schrijven.
UBO’s schrijf je in bij de Kamer van Koophandel in het daarvoor speciaal bestaande UBO-register. Bij nieuwe ondernemingen is het aan de notaris (als de onderneming bij notariële akte is opgericht) om de UBO in te schrijven. Bij bestaande ondernemingen dienen degene die tekenbevoegd zijn de UBO’s in te schrijven.
Organisaties die geen UBO’s hoeven in te schrijven zijn onder andere de eenmanszaken, beursgenoteerde besloten en naamloze vennootschappen, verenigingen van eigenaars, rechtspersonen in oprichting, etc.
Voor de inschrijving heb je in ieder geval een aantal persoonsgegevens nodig als: voor- en achternamen, geboortedag en geboorteplaats, nationaliteit, huidige woonadres, BSN-nummer, etc. Hierbij is het dus van belang om over een geldig identiteitsbewijs te beschikken. Daarnaast kan het verstandig zijn om documenten als een uittreksel aandeelhoudersregister, akte van oprichting of een deel van een andere notariële akte (waaruit de UBO blijkt) paraat te hebben.
Iedere onderneming die een verplichting heeft om UBO’s in te schrijven, maar waarbij dit niet gebeurt voor 27 maart aanstaande, riskeert een boete. Het niet inschrijven wordt namelijk gezien als een economisch delict.
Het is dus belangrijk om UBO’s voor aanstaande 27 maart in te schrijven om een boete te voorkomen.
Twijfel je over de vraag of jouw onderneming verplicht is om UBO’s in te schrijven of over de vraag wie binnen jouw organisatie een UBO is? Neem dan vooral contact met ons op. We kunnen je hierbij helpen.
Arbeidsrecht en sociale zekerheid
Overeenkomstenrecht