Lees meer

Meld je aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden nieuwsbrief
Neem contact met ons op
Contact

Wanneer u werk aanneemt of een opdrachten uitvoert kunt u van uw hoofdaannemer of opdrachtgever een overeenkomst ontvangen. Vaak, voornamelijk bij grotere opdrachten, kan het interessant zijn om deze overeenkomst juridisch te laten controleren. Dit kost u niet veel tijd maar u weet wel waar nog risico’s zitten.

 

Er zijn diverse onderwerpen waar u rekening mee dient te houden, hieronder noem ik drie belangrijke onderwerpen.

 

Betaaltermijn en betaling

 

Er wordt een lange betaaltermijn gehanteerd, bijvoorbeeld van 60 dagen, terwijl u wel werkmaterialen en het salaris van uw werknemer(s) moet voorschieten. Bij een juridische check wordt dit met u besproken en worden overige mogelijkheden besproken, denk aan een voorschot voor te maken kosten of aan- en deelbetalingen.

 

Ook wordt vaak opgenomen dat u pas betaald krijgt als uw opdrachtgever ook betaald krijg door haar klant. Dit kan betekenen dat u nog langer moet wachten op betaling. Hierdoor ontstaat voor u ook meer risico, zeker als de facturen snel oplopen. Het is dan zinvol om nadere afspraken te maken, bijvoorbeeld dat u sneller gaat factureren, bijvoorbeeld per 2 weken en dat er een duidelijke en korte klachtentermijn komt. Is er een klacht? Dan kun u direct handelen zodat uw factuur ook weer betaald wordt.

 

Aansprakelijkheid

 

Vaak willen opdrachtgevers (te) veel aansprakelijkheid doorleggen aan opdrachtnemer. Dat u aansprakelijk bent voor uw eigen werk is prima. Maar uw aansprakelijkheid mag wel gemaximeerd worden en u wilt ook niet aansprakelijk zijn voor het werk van anderen. Aansprakelijkheid is een lastig leerstuk waardoor een juridische check zeer zinvol kan zijn.

 

Doorleggen van fiscale aansprakelijkheid

 

Tegenwoordig zijn veel opdrachtgevers huiverig voor een fictief dienstverband. Wanneer de belastingdienst achteraf stelt dat u niet gewerkt heeft als ondernemer maar als werknemer, zal de belastingdienst naheffing en boetes vorderen bij de opdrachtgever. De opdrachtgever legt dit risico bij u als opdrachtnemer neer. Vaak komt u hier niet onderuit. Wel kunt u uzelf laten informeren wanneer het risico gaat ontstaan. Ook kunt u afspreken dat wanneer uw opdrachtgever de beslissing van de belastingdienst ontvangt, u direct op de hoogte stelt, zodat u de mogelijkheid krijgt om de beslissing aan te vechten.

 

Juridische check

 

Wanneer u een nieuwe opdracht aanneemt bespreken we welke afspraken u wilt maken en wat uw verwachtingen zijn. Vervolgens gaan we na in het contract of deze afspraken ook op papier staan. Daarnaast vertellen we u welke risico’s er zijn en welke onderwerpen nog niet geregeld zijn welke wel van belang kunnen zijn.

 

Wilt u graag uw overeenkomst bespreken? Neem contact met ons op via 0413 76 75 40.

 

Blog mw. mr. S.H.A. de Kleijne

Vraag vrijblijvend een offerte aan

    Neem contact met mij op
    Liever direct contact opnemen?