Lees meer

Meld je aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden nieuwsbrief
Neem contact met ons op
Contact

Net iets meer dan een jaar geleden trad de nieuwe Wet Franchise in. Nog minder dan twaalf maanden en dan moet iedere franchiseovereenkomst overeenkomen met deze nieuwe wet. In deze nieuwe wet is meer duidelijkheid gegeven over de franchiseovereenkomst. Daarnaast zijn er nieuwe verplichtingen opgelegd over de précontractuele uitwisseling van informatie, de tussentijdse wijziging en beëindiging van de franchisesamenwerking.

De franchiseovereenkomst

De belangrijkste vraag is: wat is de franchiseovereenkomst? Een franchiseovereenkomst is een overeenkomst waarbij de franchisegever tegen een vergoeding een franchisenemer het recht geeft én de verplichting oplegt om een franchiseformule uit te voeren. De uitvoering hiervan moet gebeuren zoals de franchisegever aangeeft.

De nieuwe Wet Franchise

Op 1 januari 2021 trad de Wet Franchise in werking met als doel om de relatie tussen franchisegever en franchisenemers te versterken. Deze nieuwe wet verstrekt de positie van de franchisenemer door opname van onder andere:

  • een (uitgebreide) precontractuele informatieplicht van de franchisegever;
  • rechten en verplichtingen gedurende de looptijd van de franchiseovereenkomst;
  • een regeling ten aanzien van de bepaling van goodwill;
  • een bepaling over de reikwijdte van een non-concurrentiebeding;
  • een regeling voor het doorvoeren van wijzigingen in de franchiseformule of de exploitatie van een afgeleide formule.

Overgangsperiode

Voor de overeenkomsten die vóór 1 januari 2021 zijn aangegaan, geldt voor een aantal specifieke bepalingen een overgangsperiode. Het gaat dan vooral om bepalingen over goodwill, het non-concurrentiebeding en het instemmingsvereiste voor wijzigingen in de franchiseformule. Partijen hebben vanaf 1 januari 2021 twee jaar de tijd om de al bestaande franchiseovereenkomsten aan te passen volgens de nieuwe wet. Mocht je dergelijke bepalingen nog niet in lijn hebben met de nieuwe wet, dan heb je daar nu nog minder dan twaalf maanden de tijd voor.

Let wel op… nieuwe overeenkomsten moeten uiteraard direct voldoen aan deze nieuwe wet.

Wat is er precies veranderd?

Precontractuele informatieplicht franchisegever

Om ervoor te zorgen dat een franchisenemer voor ogen heeft wat de risico’s en kansen zijn bij het aangaan van een franchiseovereenkomst, legt de Wet Franchise de franchisegever al een heleboel informatieverplichtingen op voordat de franchiseovereenkomst wordt gesloten. Het gaat onder andere om de verplichting om een weergave te geven van te betalen vergoedingen, opslagen, andere financiële vergoedingen of informatie over de investeringen die van de franchisenemer verwacht worden. Naast nog een aantal andere informatieverplichtingen moet de franchisegever alle overige informatie geven waarvan de franchisegever kan vermoeden dat deze van belang zijn voor het sluiten van de franchiseovereenkomst.

Tot het verstrekken van informatie behoort ook het ontwerp (concept) van de franchiseovereenkomst inclusief bijlagen. Volgens een uitspraak uit 2021 van een rechtbank, geldt zo’n ontwerp van de franchiseovereenkomst als een onherroepelijk aanbod. Een franchisegever doet er dus goed aan om alleen een ontwerp te sturen als diegene zeker is van zijn zaken. Terugtrekken is daarna niet zomaar een optie.

Rechten en verplichtingen gedurende de looptijd van de franchiseovereenkomst

Ook na het aangaan van de franchiseovereenkomst moet de franchisegever transparant zijn en heeft diegene informatieverplichtingen. Zo moet de franchisegever de franchisenemer onder andere tijdig informeren over een voorgenomen wijziging van de overeenkomst, over een van de franchisenemer verlangde investering en alle informatie die van belang is voor de uitvoering van de overeenkomst. Overigens wordt de franchisegever verplicht om jaarlijks de franchisenemer te informeren over het financiële plaatje van het jaar ervoor. Zo kan een franchisenemer nagaan of de gevraagde bijdragen redelijk zijn geweest.

Goodwill

Met de nieuwe Wet Franchise kunnen partijen nog steeds bepalen dat sprake is van goodwill zodra de franchisegever een gefranchisede onderneming overneemt. Wat is er dan veranderd? Vanaf 1 januari 2021 moet een franchiseovereenkomst bepalen op welke wijze wordt vastgesteld óf goodwill aanwezig is in de onderneming van de franchisenemer. Is er goodwill aanwezig? Dan moet in de overeenkomst vastgelegd worden welke omvang de goodwill heeft en in welke mate dit is toe te rekenen aan de franchisegever.

Non-concurrentiebeding

Zo’n beding dient ervoor om de ‘knowhow’ (unieke en/of geheime informatie) over de franchiseformule na de beëindiging van de franchiseovereenkomst niet naar de eerste en beste concurrent gaat. Door de nieuwe Wet Franchise dient een non-concurrentiebeding beperkt te blijven tot één jaar na het einde van de franchiseovereenkomst. Zo’n beding mag overigens slechts zien op het gebied waarbinnen de franchise is geëxploiteerd.

Wijzigingen in de franchiseformule

Wil een franchisegever wijzigingen aanbrengen in de franchiseformule? Dan zal in sommige gevallen voorafgaande instemming nodig zijn van een meerderheid van de (in Nederland gevestigde) franchisenemers waarmee een franchiseovereenkomst is gesloten of van elk van de (in Nederland gevestigde) franchisenemers die door de wijziging geraakt worden.

Een franchisegever heeft onder andere instemming nodig indien investeringen, financiële bijdragen of kosten door de franchisenemer moeten worden gemaakt. Ook is instemming nodig als de wijziging als gevolg heeft dat alles boven het drempelbedrag komt. Het drempelbedrag is een bedrag dat een franchisegever moet opnemen in de franchiseovereenkomst. Uiteraard mag de drempelwaarde niet zo hoog zijn, dat er nooit instemming vereist is.

Kortom…

Er zijn een aantal voor de franchisenemer gunstige wijzigingen bijgekomen met de nieuwe Wet Franchise. Een franchisegever heeft er vooral een aantal verplichtingen bij. Heb jij als franchisegever de franchiseovereenkomst nog niet in overeenstemming met de nieuwe Wet Franchise? Dan wordt het tijd om dit alsnog te regelen. Als franchisenemer is het verstandig om voor ogen te houden dat je recht hebt op een heleboel informatie, zowel vóór het aangaan van de overeenkomst als tijdens de looptijd hiervan.

Heb jij hulp nodig bij het wijzigingen van de franchiseovereenkomst of bij het opstellen van een nieuwe franchiseovereenkomst? Of kunnen wij wellicht helpen met het beoordelen van de franchiseovereenkomst? Neem vooral contact met ons op.

Bronnen:
ECLI:NL:RBMNE:2021:2840

Auteur: Amber Schut.

Vraag vrijblijvend een offerte aan

    Neem contact met mij op
    Liever direct contact opnemen?