Lees meer

Meld je aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden nieuwsbrief
Neem contact met ons op
Contact

Een financieel adviesbureau heeft een langlopende samenwerkingsovereenkomst met een aanbieder van beleggingsproducten, waarbij het adviesbureau een doorlopende provisie krijgt voor bemiddeling. Nadat de bedrijfstak die deze producten aanbood is overgedragen aan een andere partij, wordt het beleggingsproduct uit de overeenkomst omgezet in een nieuw product. Kan het financieel adviesbureau nog aanspraak maken op doorbetaling van provisie?

De nieuwe partij, een online pensioenbank, stopt met het beleggingsproduct dat deel uitmaakte van een beleggersrekening in combinatie met een overlijdensrisicoverzekering. De pensioenbank heeft het product omgezet in een eigen financieel product. Het financieel adviesbureau krijgt hierna het bericht dat er geen doorlopende provisie meer zal worden betaald.

Provisieregeling

Het financieel adviesbureau eist dat de oorspronkelijke aanbieder van de beleggingsproducten de provisie tussen 2018 en 2032 blijft betalen, omdat dit zo in de samenwerkingsovereenkomst van 2017 is bepaald. Het financieel adviesbureau erkent dat er in deze overeenkomst geen regeling is opgenomen voor het geval dat er activiteiten worden overgedragen aan een andere partij. Maar, zo stelt dit bedrijf, het adviesbureau heeft er wel voor gezorgd dat de beleggingsproducten tot stand zijn gekomen. Ook is de adviesorganisatie nog steeds het aanspreekpunt voor klanten. Zij zou daarom ook de afgesproken doorlopende provisie moeten ontvangen.

Oorspronkelijk beleggingsproduct

De aanbieder van de beleggingsproducten stelt dat het hier om een geschil gaat tussen het financieel adviesbureau en de nieuwe aanbieder van het product. De rechtbank Rotterdam verwerpt dit argument en acht hierbij van belang dat de samenwerkingsovereenkomst specifiek gaat over het oorspronkelijk aangeboden beleggingsproduct.

De aanbieder van de beleggingsproducten stelt ook dat het financieel adviesbureau geen recht heeft op provisie, omdat het beleggingsproduct na de overname is stopgezet. De rechtbank is het daar wel mee eens. In de provisieregeling worden de oorspronkelijke beleggingsfondsen behandeld. Nu deze fondsen zijn opgeheven en omgezet, is de oorspronkelijke provisieregeling hierop niet meer van toepassing. De rechtbank wijst de vorderingen van het financieel adviesbureau dan ook af.

ECLI:NL:RBROT:2021:12826

 

 

Bron: Rechtbank Rotterdam | ECLI:NL:RBROT:2021:12826, C/10/622817 / HA ZA 21-673 Wed, 12 Jan 2022 00:00:00 +0100

Vraag vrijblijvend een offerte aan

    Neem contact met mij op
    Liever direct contact opnemen?