Loud - Juridisch Advies & Mediation
31-01-2023 | Overeenkomstenrecht
Lees meer
Mag een dure parfumfles worden geopend en daarna – omdat de geur niet bevalt – worden geretourneerd? Dat is in principe toegestaan, oordeelde de rechtbank Amsterdam onlangs.
Een man koopt via de website van een drogist twee flessen parfum, voor € 477. Enkele dagen na ontvangst stuurt hij de flessen retour. De drogist laat weten dat de flessen niet worden geaccepteerd omdat ze geopend en gebruikt zijn, en stuurt deze terug naar de koper. Die start een procedure bij de rechtbank Amsterdam om het aankoopbedrag terug te krijgen. Daar stelt de koper dat hij gerechtigd was om de flessen te openen en met een of twee pufjes te testen om te ontdekken hoe ze ruiken. De drogist wijst op de algemene voorwaarden: daarin staat dat geopende of gebruikte flessen parfum niet kunnen worden geretourneerd.
Op deze kwestie zijn de wettelijke regels tussen handelaren en consumenten van toepassing. Daarin staat dat een consument een consumentenkoopovereenkomst op afstand zonder opgave van redenen kan ontbinden tot 14 dagen na de dag waarop de consument de zaken heeft ontvangen. Die bepaling is van dwingend recht. Staat er in de algemene voorwaarden een bepaling die daarvan ten nadele van de consument afwijkt, dan geldt die bepaling niet.
Wel somt de wet uitzonderingen voor consumentenkoop op, zaken die dus niet kunnen worden geretourneerd. Dat geldt bijvoorbeeld voor het gebruik van ondergoed, lippenstift en tandenborstels, maar parfum staat niet op de uitzonderingslijst. De consument moet de verpakking kunnen openen om toegang tot de inhoud ervan te hebben, indien gelijksoortige producten normaal in winkels zonder verpakking zijn uitgestald.
Dat de drogist de parfum mogelijk niet meer kan verkopen, doet niet af aan de consumentenbescherming van de koper. Die is ook niet aansprakelijk voor de waardevermindering als het product is gebruikt om zo de aard en kenmerken daarvan vast te stellen. Hij mag dus één of enkele keren sprayen met de parfum, en die parfum daarna terugsturen als de geur niet bevalt. De drogist had dat kunnen voorkomen door een tester mee te sturen. Dan had de koper de verpakking ongeopend en verzegeld kunnen en moeten laten, want anders zou hij wel aansprakelijk kunnen zijn voor waardevermindering.
Kortom, oordeelt de rechtbank: de koper heeft een ontbindingsrecht, dat hij tijdig heeft ingeroepen. De flessen parfum kunnen weer terug naar de drogist en die moet het aankoopbedrag terugbetalen.
ECLI:NL:RBAMS:2022:7923
Arbeidsrecht en sociale zekerheid