Loud - Juridisch Advies & Mediation
08-03-2022 | Arbeidsrecht en sociale zekerheid
Lees meer
Een koeriersbedrijf raakt zijn enige opdrachtgever kwijt. Een pakketbezorger krijgt dan geen loon meer. Dat moest worden verrekend met het verboden privégebruik van de bestelbus, vindt de werkgever. De kantonrechter moet oordelen of dat wel mag.
Een man treedt voor onbepaalde tijd voor 30 euro per week als pakketbezorger in dienst bij een koeriersbedrijf. In de arbeidsovereenkomst staat een concurrentie- en relatiebeding. Twee maanden na zijn indiensttreding raakt de werknemer arbeidsongeschikt. Weer twee maanden later verliest het bedrijf zijn enige opdrachtgever, DPD, zodat de onderneming feitelijk stilligt. De bezorger krijgt zijn loon niet meer uitbetaald. Hij zegt zijn arbeidsovereenkomst op.
Voor de rechtbank Overijssel eist de werknemer betaling van het achterstallige loon en schorsing van het concurrentie- en relatiebeding. Dat loon wil de werkgever niet betalen: deels is er niet gewerkt omdat er geen opdrachten waren, deels moest het loon worden verrekend. De werknemer had het bedrijfsbusje immers ook privé gebruikt, wat niet mocht. Daarover was een boete afgesproken die gerelateerd was aan het aantal gereden kilometers. De boete is opgelopen tot 5.400 euro. De bezorger beweert dat hij wel toestemming had om de bus privé te gebruiken.
De kantonrechter schorst het concurrentie- en relatiebeding, omdat de werkgever zich daartegen niet heeft verzet. Dat betekent dat de bezorger elders een baan kan aannemen. Ook heeft hij recht op zijn loon. Dat het bedrijf zijn enige opdrachtgever is kwijtgeraakt, en dat de bezorger daarbij mogelijk een rol heeft gespeeld, maakt niet dat de loonbetaling bij ziekte kan worden stopgezet. Welke over- en meeruren nog moeten worden betaald, moet in een andere procedure worden vastgesteld. Nu zijn er te grote verschillen tussen wat de werkgever beweert en hetgeen de bezorger stelt. Daarover gaat de kantonrechter niet.
Er is ook onduidelijkheid over het privégebruik van de bestelbus. Er zijn appjes waarin de werkgever daar toestemming voor gaf, maar mogelijk is die toestemming niet altijd gegeven. Verder vindt de kantonrechter de boete wel erg hoog, hoger dan het maandloon van de bezorger. Omdat onduidelijk is of er wel een boete is verschuldigd en of die misschien zou moeten worden gematigd, wijst de kantonrechter de vordering van de werkgever vooralsnog af. In een andere procedure moet dat maar duidelijk worden.
ECLI=NL:RBOVE:2022:563
Arbeidsrecht en sociale zekerheid
Overeenkomstenrecht