Lees meer

Meld je aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden nieuwsbrief
Neem contact met ons op
Contact

Hof Arnhem-Leeuwarden heeft vergrijpboetes, die zijn opgelegd aan iemand die een buitenlandse bankrekening heeft verzwegen, vernietigd. De reden voor de vernietiging van de boetes is gelegen in de bij de belanghebbende geconstateerde psychogeriatrische stoornissen.

Het wetboek van strafvordering bepaalt dat, als een verdachte vanwege een psychische stoornis, psychogeriatrische aandoening of verstandelijke handicap niet in staat is de strekking van de tegen hem ingestelde vervolging te begrijpen, de rechter de vervolging schorst. Hoewel het wetboek van strafvordering niet direct van toepassing is op fiscale vergrijpboetes, vormt een vergrijpboete een “criminal charge” in de zin van het EVRM. Tot de waarborgen van een eerlijk proces behoort dat een vervolgde “fit to stand trial” is. Het hof is van oordeel dat dit niet het geval is. Volgens het hof is niet aannemelijk dat de belanghebbende in staat zal zijn zich tegen de vervolging te verweren. De belanghebbende is gezien de vergaande dementie niet in staat om effectief deel te nemen aan het proces.

Handhaving van de vergrijpboetes onder deze omstandigheden zou een schending van het recht op een eerlijk proces opleveren.

Bron: Hof Arnhem-Leeuwarden | jurisprudentie | ECLINLGHARL20214879, 19/01238 tot en met 19/01246 | 17-05-2021

Vraag vrijblijvend een offerte aan

    Neem contact met mij op
    Liever direct contact opnemen?