Loud - Juridisch Advies & Mediation
22-05-2025 | Algemeen
Lees meer
Een gevangeniswerknemer is buiten werktijd betrokken bij een geweldsincident. De werknemer heeft in zijn functie direct contact met gedetineerden. Omdat een geweldsincident niet strookt met de functie van de werknemer, schorst de werkgever de werknemer in afwachting van het oordeel van de strafrechter. Nadat de werknemer door de strafrechter wordt veroordeeld voor een poging tot zware mishandeling, verzoekt de werkgever de kantonrechter de arbeidsovereenkomst te ontbinden. Mag dit? Mag een werkgever een werknemer ontslaan vanwege een gepleegd strafbaar feit in de privésfeer van de werknemer?
Het uitgangspunt is dat strafbare gedragingen die zijn begaan in de privésfeer, in beginsel geen grondslag vormen voor de beëindiging van de arbeidsrelatie. Dit kan anders zijn als er een verband bestaat tussen het strafbare feit (dat zich volledig in de privésfeer van de werknemer heeft voorgedaan) en het werk. Rechters beoordelen in dat geval of sprake is van een strafbaar feit dat onverenigbaar is (met andere woorden: niet samen gaat) met de functie van de werknemer of met de aard van de bedrijfsvoering van de werkgever.
In de onderliggende uitspraak oordeelt de kantonrechter dat de door de strafrechter bewezen geachte poging tot zware mishandeling onverenigbaar is met (de aard van) de functie van de werknemer. Helaas onderbouwt de kantonrechter niet waarom het onverenigbaar is. Voor de hand ligt echter (zoals de werkgever ook beredeneerd) dat het feit dat een werknemer, die veroordeeld is voor poging tot zware mishandeling, en in zijn functie direct contact heeft met gedetineerden, niet samengaat met zijn functie en vooral afbreuk doet aan de geloofwaardigheid richting gedetineerden. De arbeidsovereenkomst wordt door de kantonrechter ontbonden.
In de rechtspraak zijn veel voorbeelden waarbij de functie van de werknemer onverenigbaar is met het strafbaar feit:
In al deze voorbeelden (gebaseerd op uitspraken) gaat het om feiten die buiten werktijd en dus in privétijd zijn gepleegd.
Daarnaast kan het ook zo zijn dat de bedrijfsvoering van de werkgever onverenigbaar is met het gepleegde feit. Een voorbeeld hiervan is een werknemer die werd veroordeeld voor verboden drugs- en vuurwapenbezit, terwijl de werkgever gevestigd zit in de Rotterdamse Haven.
Wanneer een van jouw werknemers in privé een strafbaar feit heeft gepleegd, betekent dit in eerste instantie dat je de arbeidsovereenkomst niet kunt beëindigen. Ben je van mening dat het strafbaar feit onverenigbaar is met het werk van de werknemer? Neem dan vooral contact met ons op. We kunnen dit voor je beoordelen.
Bronnen:
Rb. Rotterdam 31 maart 2025, ECLI:NL:RBROT:2025:4013.
Hof Den Haag 23 december 2016, ECLI:NL:GHDHA:2016:4015.
Hof ‘s-Hertogenbosch 6 oktober 2016, ECLI:NL:GHSHE:2016:4487.
Rb. Rotterdam 9 januari 2018, ECLI:NL:RBROT:2018:454.
Hof Amsterdam 2 februari 2021, ECLI:NL:GHAMS:2021:339.
Rb. Oost-Brabant 17 februari 2021, ECLI:NL:RBOBR:2021:604.
Rb. Limburg 28 september 2023, ECLI:NL:RBLIM:2023:5808.
Algemeen