Lees meer

Meld je aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden nieuwsbrief
Neem contact met ons op
Contact

Werkgever moet verlofuren ook na het eindigen van loondoorbetalingsverplichting betalen

 Een zieke werkneemster heeft nadat de loondoorbetalingsverplichting van de werkgever eindigde verlofuren opgenomen. De werkgever weigert het loon over de opgenomen verlofuren uit te betalen. De werkneemster vordert daarom uitbetaling van de opgenomen verlofuren. Volgens de werkgever heeft de werkneemster echter geen recht op uitbetaling. Vooral omdat de aanspraak op de vakantiedagen volgens de werkgever eigenlijk al is komen te vervallen.

Vervallen van vakantiedagen

Het uitgangspunt is dat een werknemer tijdens zijn vakantie recht heeft op loon. Ook als een werknemer langdurig en volledig arbeidsongeschikt is. In deze zaak stelt de werkgever dat de wettelijke vakantiedagen van de werknemer zijn vervallen.

Volgens de wet vervalt een aanspraak op wettelijke vakantiedagen zes maanden na de laatste dag van het kalenderjaar waarin ze zijn opgebouwd. Dit is anders als de werknemer redelijkerwijs niet in staat is geweest vakantie op te nemen. In principe geldt voor zieke werknemers, die in staat zijn te re-integreren, dat zij ook in staat zijn om vakantie op te nemen. Wanneer een zieke werknemer niet in staat is om te re-integreren en daardoor vrijgesteld wordt van zijn re-integratieverplichting, nemen we aan dat de werknemer vaak ook niet in staat is vakantie op te nemen. In dat geval vervallen de vakantiedagen niet.

In deze zaak was de werkneemster volledig arbeidsongeschikt, waardoor de vakantiedagen van de werkneemster volgens de rechter niet vervallen waren.

Let op: daarnaast geldt dat een werkgever een werknemer op nauwkeurige en tijdige wijze moet informeren dat de vakantiedagen komen te vervallen. Een werknemer moet de kans krijgen vakantiedagen die bijna vervallen alsnog op te nemen. Als een werkgever deze informatieplicht niet nakomt, komen opgebouwde vakantiedagen ook niet te vervallen.

Uitbetaling verlofuren na loondoorbetalingsverplichting

In de onderliggende rechtszaak nam de werkneemster verlofuren op nadat de periode van loondoorbetalingsverplichting voor de werkgever was geëindigd. Ook wanneer de loondoorbetalingsverplichting eindigt, heeft een arbeidsongeschikte werknemer echter het recht om vakantiedagen op te nemen.

In deze zaak had de zieke werkneemster de werkgever kenbaar gemaakt dat ze vakantiedagen wilde opnemen. De werkgever had zich niet verzet tegen het opnemen van verlof, waardoor de werkneemster het verlof heeft genoten. Volgens de rechter moet de werkgever daarom de verlofuren uitbetalen.

Uitbetalen verlofuren ondanks uitkering

In de wet wordt benoemd dat een werkgever de uitkering die een werknemer ontvangt in mindering mag brengen op het loon. Doordat de werkneemster een WIA-uitkering ontving, meende de werkgever dat hij deze uitkering in mindering mocht brengen bij het uitbetalen van de vakantiedagen. De rechter steekt hier echter een stokje voor. Volgens de rechter mag een werkgever de uitkering alleen in mindering brengen bij het uitbetalen van het loon zolang de werkgever een loondoorbetalingsverplichting heeft. In dit geval was de loondoorbetalingsverplichting al geëindigd en mocht de werkgever de uitkering dus niet in mindering brengen.

Kortom…

Ook zieke werknemers hebben het recht om vakantiedagen op te nemen. Als de loondoorbetalingsverplichting is geëindigd, betekent dit dat de werkgever het loon tijdens de verlofuren dient uit te betalen.

De werkgever in deze rechtszaak deed dit niet. De rechter oordeelde dat de werkgever dit alsnog moest doen. Daarbij werd het niet tijdig betaalde loon verhoogd met de maximale wettelijke verhoging van 50%.

 

Heb jij nog vragen naar aanleiding van deze blog? Neem dan vooral contact met ons op.

 

Bron:

Rechtbank Noord-Holland 14 februari 2025, ECLI:NL:RBNHO:2025:1557 (https://uitspraken.rechtspraak.nl/details?id=ECLI:NL:RBNHO:2025:1557)

Vraag vrijblijvend een offerte aan

    Neem contact met mij op
    Liever direct contact opnemen?