Waarom algemene voorwaarden?

Algemene voorwaarden zijn de kleine lettertjes die meegestuurd worden met een offerte, opdrachtbevestiging of overeenkomst en meestal niet gelezen worden. Waarom zou je deze voorwaarden nodig hebben als bijna niemand ze leest?

 

In deze video legt Sanne het kort uit:

Waarvoor

 

De algemene voorwaarden worden als standaard document aan alle klanten uitgereikt naast de offerte/opdrachtbevestiging en overeenkomst. Deze algemene voorwaarden bevatten niet de kern van de prestatie, maar juist alles daaromheen. Denk aan betalingsvoorwaarden, klachtentermijnen, beperking van aansprakelijkheid, wijze van uitvoering, opzegging en annulering, garanties, levertermijnen, risico-overgang.

 

Zo kan je in de offerte/opdrachtbevestiging en overeenkomst alleen de kern van de overeenkomst noemen (en daardoor kort houden) en voor verdere voorwaarden verwijzen naar de algemene voorwaarden. Lekker makkelijk toch?

Waarom

 

 1. Omdat je niet steeds opnieuw in onderhandeling wilt gaan over alle onderwerpen
 2. De meeste ondernemers willen een beknopte opdrachtbevestiging, voor randvoorwaarden wordt eenvoudig verwezen naar de voorwaarden.
 3. Je wil de belangen van jouw onderneming beschermen en vastleggen hoe en onder welke voorwaarden je de opdracht uitvoert.
 4. De meeste opdrachten lopen goed, toch krijgt elke ondernemer een keer te maken met een wanbetaler, een klacht of je wordt (terecht of onterecht) aansprakelijk gesteld voor schade. Op die momenten kan je terugvallen op jouw algemene voorwaarden. Zo staat er in de algemeen voorwaarden dat je de werkzaamheden mag opschorten totdat er betaald is, geldt er een termijn waarbinnen de klacht ingediend moet zijn en staat er een uitgebreide bepaling over beperking van de aansprakelijkheid.
 5. Ook gelden de algemene voorwaarden als informatiebron. Wil de klant bijvoorbeeld de opdracht annuleren of opzeggen? Dan kijken ze in de algemene voorwaarden wat hierover geregeld is. Inderdaad, de algemene voorwaarden worden vaak pas gelezen als dit nodig is.
 6. Ook heb jij een informatieplicht. Je moet de klant voor of bij sluiten van een opdracht informeren over jouw voorwaarden bij de opdracht.

 

Vragen over jouw algemene voorwaarden? Of wil je graag algemene voorwaarden laten opstellen of laten beoordelen? We maken graag vrijblijvend met kennis met jou. Meer weten over algemene voorwaarden? Je leest hier wat voorbeelden.

Referentie

Mariette Verbakel HR advies

‘’Bij de opzet van mijn adviesbureau ben ik prettig en professioneel geholpen door Sanne de Kleijne. Ze is makkelijk benaderbaar en beschikt over een goed invoelend vermogen.’’

Mevrouw Verbakel

Appleplie Communicatie.

‘’Sanne heeft ons al een paar keer uitstekend bijgestaan en geadviseerd. Ze werkte onze algemene voorwaarden bij, stelde onze verwerkersovereenkomst op en adviseerde ons in arbeidsrecht. Maar ook een incassozaak en recent nog een inbreuk op de handelsnaamwet heeft ze tot een goed einde weten te brengen.

Ze benadert haar werk niet alleen vanuit het juridisch aspect, maar bekijkt het ook als ondernemer. Sanne is deskundig, kordaat, proactief en komt met heldere feedback en gerichte suggesties.

Wij kunnen Sanne van harte aanbevelen!‘’

 

Meer referenties lezen? Lees ze op onze referentie pagina.

Staat jouw vraag er niet tussen?

Waar kunnen wij jou mee helpen?

  1/4
  Dit veld is verplicht
  2/4
  Dit veld is verplicht

  3/4
  Dit veld is verplicht
  4/4
  Dit veld is verplicht

  Form submitted