Herstructurering

We kennen de eenmanszaak, B.V., maatschap, vennootschap onder firma, stichting, C.V. en N.V.

Bij de start van jouw onderneming wordt geadviseerd in welke vorm je het beste kan ondernemen.

Vervolgens dient periodiek nagegaan te worden of de structuur nog goed is of dat de onderneming moet worden herstructureert.

Keuzes

Ga je alleen ondernemen? Dan vraag je jezelf af of dit het beste in de eenmanszaak of B.V. kan. Dit is een fiscale vraag. Een B.V. wordt economisch aantrekkelijk bij het ‘omslagpunt’ qua belastingen. In de regel geldt het omslagpunt bij een winst van € 110.000,- per jaar.

Ga je gezamenlijk ondernemen? Dan kan je samenwerken via een V.O.F., maatschap of B.V. Een maatschap wordt vaak gekozen bij vrije beroepen zoals artsen, tandartsen, advocaten en therapeuten. Een V.O.F. wordt in beginsel voor de overige beroepen gekozen.

Naast het fiscale omslagpunt is de aansprakelijkheid ook een reden om via een B.V. te ondernemen. Laat je over de mogelijkheden en risico’s goed informeren, want jouw keuze heeft fiscale en juridische gevolgen.

 

Herstructurering

Middels herstructurering wordt de structuur van jouw onderneming veranderd, bijvoorbeeld door jouw eenmanszaak om te zetten naar een B.V. wanneer je het omslagpunt bereikt, of door het toevoegen van een holding B.V. of onroerend goed B.V. wanneer je onroerend goed of andere waardevolle zaken aankoopt.

Of denk aan de situatie waarbij je een nieuw project aangaat waar hogere risico’s aan zitten, bijvoorbeeld wanneer je een nieuwe productlijn op de markt wilt zetten naast de goedlopende bestaande productlijn. Je brengt dan het nieuwe project onder in een nieuwe B.V. zodat jouw huidige activiteiten er niet onder lijden als het project mis gaat. Dit is een vorm van risico spreiding.

Op vele momenten kan herstructurering interessant voor je worden. Hierbij is pro-actief advies gewenst. Een betrokken adviseur kan op basis van jouw werkzaamheden en de ontwikkelingen binnen jouw bedrijf actief informeren en adviseren over herstructurering.

 

Advies bij herstructurering

Bij herstructurering komen economische, fiscale en juridische zaken samen. Denk aan belastingen, oprichting van een nieuwe entiteit, opstellen van fiscale en juridische overeenkomsten of btw vraagstukken. Wij adviseren jou op deze gebieden.

Wat kan nog meer een rol spelen?

 • Belasting besparen;
 • Risico’s verdelen en afdekken;
 • Onderneming verkoop klaar maken;
 • Jouw imago/merk neerzetten;
 • Persoonlijke aansprakelijkheid;
 • Groei;
 • Advies op maat.

Staat jouw vraag er niet tussen?

Waar kunnen wij je mee helpen?

  1/4
  Dit veld is verplicht
  2/4
  Dit veld is verplicht

  3/4
  Dit veld is verplicht
  4/4
  Dit veld is verplicht

  Form submitted